“335 asielzoekers tegenover 200 inwoners op Vijfwegen, dat geeft een gevoel van onmacht”

Redactie KW

Dat zei burgemeester Alain Wyffels maandagavond op de gemeenteraad van Langemark.

Vijfwegen is een gehucht dat deel uitmaakt van Staden. De voormalige kazerne, die er sinds enkele jaren dienst doet als asielcentrum, ligt er op de grens met Poelkapelle, deelgemeente van Langemark. Het aantal asielzoekers is er de laatste maanden opgelopen tot 335, terwijl er in Vijfwegen zelf zo’n 200 zielen wonen.

Volgens Peter Vantomme (N-VA) is er sprake van mensen die in privétuinen zitten, interventies in de kazerne, lawaaihinder en agressie op straat. “Zou het niet zinvol zijn dat er een aanspreekpunt is en dat er politie aanwezig is?”, vroeg Peter Vantomme tijdens de gemeenteraad.

Alleenstaande mannen

Burgemeester Alain Wyffels (CD&V) vond de opmerkingen terecht. “In eerste instantie was de opvang voorzien voor 200 personen”, schetste hij. “Vroeger waren dat vooral gezinnen. Nu zijn dat hoofdzakelijk alleenstaande mannen. Er is een verhoogde patrouillering door de politie, waarbij ze met minstens twee combi’s in plaats van één ter plaatse komen. De opdracht is prioritair optreden om escalaties te voorkomen. Mensen uit de buurt mogen altijd bellen. Een buurtwerker is het aanspreekpunt. Er is een noodplanning in opmaak met de politiezone Roeselare.”

“Tweehonderd inwoners op de Vijfwegen tegenover 300 asielzoekers is een wanverhouding. Niemand is daar gelukkig mee. De medewerkers klagen over onderbezetting“, bemerkte Peter Vantomme. “Dat klopt”, bevestigde de burgemeester. “Ervaren personeel wordt verplaatst naar nieuw te openen centra. Er gebeuren daar eigenlijk geen spectaculaire dingen, maar die grote aantallen geven wel een gevoel van onmacht. Mocht jullie staatssecretaris voor een deftige hotspot kunnen zorgen, zouden veel problemen kunnen opgelost worden”, zei burgemeester Alain Wyffels.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier