3.000 handtekeningen nodig voor referendum over parking Grote Markt en windmolens in Diksmuide

Redactie KW

Op donderdag 14 juni startten Katleen Winne, Jan Van Acker, Marc Deprez en Claude Vindevogel met het rondbrengen van de petitie over de kleine windmolens en de parkeerplaatsen op de Grote Markt.

Idee 2006 startte om 17 uur en ging langs bij de bewoners van de straten in de onmiddellijke omgeving van de Grote Markt. “We zijn niet over één nacht ijs gegaan” vertelt Marc Deprez. “Eerst hebben we via verschillende kanalen, onder meer de sociale media, gepolst bij de bevolking en het bleek dat het merendeel het ermee eens was dat er een referendum moet komen. Om tot een referendum te komen hebben we 3.000 handtekeningen op de petitie nodig. Iedereen die in Diksmuide woont en 16 jaar is mag de petitie tekenen.”

De petitie handelt over 2 zaken: het heraanleggen van de Grote Markt, waarbij een aantal parkeerplaatsen verdwijnt, en over de inplanting van kleine windmolens. De petities zullen bij verschillende handelaars kunnen getekend worden. “Het is van groot belang dat voor beide bladen wordt getekend, want voor we tot een referendum kunnen komen hebben we voor zowel de Grote Markt als voor de kleine windmolens ieder 3.000 handtekeningen nodig”, vertelt Jan Van Acker. “Het referendum is democratie in zijn puurste vorm. De ideale manier om de burger inspraak te geven en dat is precies wat wij willen bekomen.”

“De zogeheten centrumparkings liggen te ver van het hart van de stad, dat zijn geen centrum- maar wel randparkings”, verdedigt Marc Deprez het standpunt van Idee 2006. “Wat wij voorstellen is voldoende parkeerplaatsen op of bij de Grote Markt, de site van de Boterhalle is ideaal om er een onder-of bovengrondse parking te maken.”

De meeste mensen zijn onmiddellijk bereid de petitie te tekenen. “Het kan dan wel zijn dat de Grote Markt mooi wordt, maar houd alsjeblieft rekening met de mensen die niet meer vanaf het station of de Beerstblotestraat te voet naar het centrum kunnen komen”, zegt Patricia Houthoofd van de Polderbloem. “En neem de zelfstandigen hun broodwinning niet af. Door de week in de namiddag leven wij van de oudere bevolking die langs komt om iets te drinken of een pannenkoek te eten. Als er geen parkeerplaats vlakbij is zijn we die zeker kwijt.”

“In één uur tijd hebben we vandaag al 150 handtekeningen bijeen”, geeft Marc Deprez nog mee. Eind augustus wordt gekeken hoeveel handtekeningen er zijn, zijn er dan nog tekort dan trekt Idee 2006 de boer op om aan de nodige 3.000 te raken.

(AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier