26-jarige Laurence liet preventief haar borsten amputeren

24/04/17 om 11:05 - Bijgewerkt om 11:04

De jonge Brugse kreeg in 2016 borstkanker en liep een groot risico op herval, waardoor ze de ingrijpende beslissing nam.

26-jarige Laurence liet preventief haar borsten amputeren

Het is gebeurd. Laurence Catrysse heeft noodgedwongen twee nieuwe borsten. De jonge Brugse is nochtans amper 26 jaar. Maar toen bij haar borstkanker werd vastgesteld, bleek dat ze ook het erfelijke borstkankergen heeft. De kans op herval zou daardoor bijzonder groot zijn. En dus nam Laurence - ondanks haar jonge leeftijd - een ingrijpende beslissing: ze liet haar twee borsten amputeren.

Delen

Alles wordt goed opgevolgd en ik denk niet aan negatieve opties

De operatie zelf gebeurde donderdag en duurde maar liefst tien uur lang. Haar eigen borsten werden verwijderd en daarna gereconstrueerd. "Een delicate ingreep natuurlijk", zegt Laurence vanop haar ziekenbed. "Maar alles lijkt goed gelukt. De doorbloeding wordt nog om de twee uur gecontroleerd, net zoals de temperatuur. Want als die niet goed zijn kan ik de borst toch nog verliezen. De rechterkant is in orde. Links is nog wat delicaat omdat de tumor daar heeft gezeten. Maar alles wordt goed opgevolgd en ik denk niet aan negatieve opties. Ik ben het hele medische en plastische team van het AZ Sint-Jan in Brugge gewoon heel dankbaar."

Het is tekenend voor de ingesteldheid van de jonge vrouw. Want het leven heeft haar allesbehalve gespaard. In 2014 werd een aangeboren hartafwijking ontdekt. Een openhartoperatie en een heel zware revalidatie hielpen haar er door. Tot afgelopen zomer borstkanker bij haar werd vastgesteld. Maar nooit verloor ze haar positiviteit. "Ik schrijf alles neer in mijn blog en vond al veel steun bij leeftijdsgenoten", zegt Laurence. "En ook humor brengt nog een straaltje vreugde."

Al ligt dat laatste voorlopig nog wat moeilijk, want lachen doet momenteel pijn. "Door de wonde in mijn buik", zegt ze. "Die is momenteel gevoeliger dan mijn borsten. Die voelen momenteel aan zoals een slapende voet, een beetje verdoofd. Maar goed, je kunt niet verwachten dat je na een operatie van tien uur in geen tijd weer pijnvrij bent natuurlijk."

En ook mentaal is het niet altijd even makkelijk voor de jonge, knappe Laurence. "Ik heb een keuze gemaakt", zegt ze. "Gezond zijn of de kans hebben om opnieuw kanker te krijgen. Ik heb het vooral moeilijk als ik aan de toekomst denk. Dat ik mijn eventuele kindjes nooit borstvoeding zal kunnen geven. Want dat is toch een speciale band tussen moeder en kind die ik sowieso zal moeten missen."

(TL)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!