25 keer toestemming nodig om langs Belgische kustlijn te mógen zwemmen voor het goede doel

Redactie KW

Eind augustus zwemt Jean-Luc Piens de Belgische kustlijn af van De Panne naar Knokke-Heist. Hij doet dit ten voordele van vzw Kinderkankerfonds UZG. “Ik reken op een goede 20 uur zwemmen”, zegt de atleet.

Op vrijdag 21 augustus om middernacht start Jean-Luc Piens met zijn tocht voor het Kinderkankerfonds. Hij is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. In september 2013 zwom de Kortrijkzaan het kanaal over in 14 uur en 1 minuut. De opbrengst bedroeg toen 12.480 euro voor het Kinderkankerfonds. Dit jaar zwemt Jean-Luc opnieuw voor het goede doel: dit keer door te zwemmen van De Panne naar Knokke-Heist, ruim 67 kilometer.

Je moet opletten voor kiters, vissersboten, zwemmers, surfers, vaarzones, noem maar op…

an de tocht gingen heel wat voorbereidingen en planning vooraf. Zo moest Jean-Luc van meer dan 25 instanties groen licht krijgen om langs de kust te mogen zwemmen. Dank zij zijn uitgebreide opzoekingen kon Jean-Luc het MRCC, Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende, overtuigen om zijn project toe te laten en te ondersteunen. “Je moet ook weten dat de zeevaartpolitie en elke gemeente en stad waar ik langs zwem ook specifiek moest toelating geven voor hun grondgebied en zwemzone en voor uitzonderingen”, vertelt Jean-Luc. “Je moet opletten voor kiters, vissersboten, zwemmers, surfers, vaarzones, noem maar op.”

Als training zwom Jean-Luc tot nu toe zo’n 1.300 kilometer in het open zwembad, in de Gavers en in open zee. “Na de training in het zwembad ga ik steevast naar patisserie Geers om een rijsttaartje“, lacht hij. Op 8 augustus doet Jean-Luc een poging om de 22 kilometer over te zwemmen van het IJsselmeer in Nederland.

25 keer toestemming nodig om langs Belgische kustlijn te mógen zwemmen voor het goede doel

Jean-Luc kreeg op 10 juli van alle instanties een officiële GO en groen licht voor zijn project. Hij vangt zijn tocht aan op 21 augustus om middernacht. “Dat is het gepaste moment, rekening houdend met de weersomstandigheden en het getij. Ik reken op een goede 20 uur zwemmen“, zegt de atleet. Het project is nog nooit door een solozwemmer gedaan. Wie het hem misschien voordoet begin augustus is Francis Reubens.

(PVH/Foto’s JVGK)

Lees hierover ook Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad van 7 augustus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier