21 bomen geplant langs de verlaagde Leieboorden in Kortrijk

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De stad en De Vlaamse Waterweg kozen voor de combinatie van 2 boomsoorten. Zo werden er vrijdag 3 Honingbomen en 18 Valse Christusdoorns geplant.

“We kregen veel vragen voor groenvoorziening. In overleg met de buurtbewoners en de horeca werden de soorten en locaties bepaald”, aldus Axel Weydts, schepen van Openbare Werken. “Er werd hierbij rekening gehouden met lichtinval, stand van de zon en locatie van de terrassen.”

De Honingboom kan 15 meter hoog worden. Op termijn komen er bloemen aan. De Valse Christusdoorn wordt ook 15 meter hoog maar is een stuk smaller. De boomspiegels worden met groen blijvend siergras (Carex) beplant. “Daaronder zit een sikkel die de wortels naar beneden duwt. Zo kunnen ze de beplanting en de tegels rondom de aanplanting niet omhoog duwen”, duidt coördinator Lieven Vandeputte.

De bomen kosten gemiddeld 560 euro. “Momenteel is de site nog erf maar het wordt een woonerf. Er zullen dus geen wagens mogen parkeren”, zegt de schepen nog. “Er volgen twee weken gedoogbeleid en er wordt informatie gegeven. Daarna wordt een boete gegeven mochten er wagens staan.” De site zal afgewerkt zijn tegen 23 maart.

De nieuwe bomen werden geplant door de firma LVR Groenonderneming Aarsele.

De bestaande platanen werden geveld. Een ervan kreeg een nieuw leven in de Groeningelaan. Het hout van de andere platen werd gebruikt voor speelelementen in speelbos Marionetten.

https://www.youtube.com/watch?v=uHZWOw2wxn4

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier