20 procent meer toeristen in Brugge dan in zelfde periode vorig jaar

Brugge blijft populair bij toeristen. © Davy Coghe
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

In het eerste kwartaal van 2018 werden in de historische binnenstad van Brugge 1,36 miljoen toeristen geteld. Dat zijn er bijna 20 procent meer dan in 2017. Nooit eerder bezochten meer toeristen de binnenstad in de kalmste maanden van het jaar.

Brugge heeft sinds 2015 een eigen barometer die op basis van mobiele telefoniedata evoluties in het dag- en verblijfstoerisme bijhoudt in de historische binnenstad. Opvallende vaststelling: de maand februari krijgt de rode lantaarn doorgespeeld van de maand januari, die voor het eerst in de geschiedenis niet de kalmste maand is. Tweede opvallende vaststelling: het verblijfstoerisme groeide sterker dan het dagtoerisme in de maanden februari en maart.

Toerisme Brugge ziet in de cijfers twee heel duidelijke trends in het eerste kwartaal. Eerst en vooral zet de al sterke groei in 2017 van het inkomend toerisme uit Duitsland, Italië, Spanje en Rusland zich door in de eerste drie maanden van 2018. Daarnaast is er de hoopgevende heropleving van het dag- én verblijfstoerisme uit Frankrijk en Groot-Brittannië na twee opeenvolgende jaren van dalende bezoekerscijfers. Dit is vooral een opsteker voor het verblijfstoerisme want de Franse en Britse markt vertegenwoordigen in dit segment bijna 30 procent van de aankomsten.

Burgemeester Renaat Landuyt: “Na het herstel van het dagtoerisme in 2017 stevent nu ook het verblijfstoerisme af op een volledige normalisering. We plukken nu ook duidelijk de vruchten van onze volgehouden internationale campagnes ter ondersteuning van de winterperiode. Met de Triënnale in aantocht heeft 2018 het potentieel om een toeristisch grand cru jaar te worden”

Cijfers

De 217.560 bezoekers die in de binnenstad overnachtten totaliseerden samen 345.920 overnachtingen in de binnenstad. Voor het hele grondgebied Brugge waren er 271.977 aankomsten die samen goed waren voor 454.201 overnachtingen.

Paaszaterdag 31 maart was de drukste dag in Brugge. Toen werden er meer dan 42.000 dagjesmensen en verblijfstoeristen in de binnenstad geteld. Op maandag 2 januari na, zijn alle top-10 dagen een zaterdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier