2.000 militairen en 300 burgers op grootscheepse evacuatieoefening in Oostende en Harelbeke

Redactie KW

Van 16 tot 21 november loopt de militaire oefening ‘Storm Tide 2’ met Oostende als uitvalsbasis. Liefst 2.000 militairen en 300 burgers nemen deel aan deze evacuatieoefening.

De ‘Lichte Brigade’, met de paracommandobataljons, bereidt zich met deze oefening voor op een evacuatieopdracht. In Maastricht, Luik en Harelbeke worden mensen geëvacueerd en overgebracht naar Oostende, waar eerst de luchthaven, de haven en enkele belangrijke punten worden ingenomen.

Deelnemers aan de actie zijn para’s uit Flawinne en Tielen, een licht infanteriebataljon uit Spa, een Duitse paracompagnie met 150 militairen, een artilleriebataljon, bootpeletons, marine- en burgerschepen, een helidetachement en vier C130’s. Ook ‘pathfinders’ uit het trainingscentrum voor parachutisten in Schaffen, aangevuld met Britse collega’s, doen mee. Zij worden eerst gedropt, maar moeten in principe onzichtbaar blijven voor de burgers.

“Het is extreem belangrijk te kunnen oefenen in realistische omstandigheden”, zegt kolonel Peter Devogelaere, commandant van de Lichte Brigade. “Wij doen ons uiterste best om hinder voor de bevolking te vermijden. Via de pers en het stedelijk infoblad De Grote Klok wordt iedereen geïnformeerd. De betrokken soldaten hebben ook flyers bij zich om aan de bevolking uit te leggen dat het om een oefening gaat.”

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier