170.000 euro om leegstand in Kortrijk tegen te gaan

Premies moeten de leegstand in de kernen tegengaan. © a-JVGK
Redactie KW

De gemeenteraad van Kortrijk keurde een reeks premies voor handelaars goed. Dat kadert in de uitvoering van het Strategisch Commercieel Plan. Er is 170.000 euro voorzien voor handelaars die de leegstand in de kern tegengaan.

Er is een verhuispremie van maximaal 10.000 euro voorzien voor Kortrijkse handelaars die naar een kern verhuizen. Wie een structureel leegstaand pand activeert, maakt kans op een premie van 5.000 euro. Wie meerdere kleine commerciële ruimtes tot een grote maakt, heeft recht op 15.000 euro en voor gevelrenovatie is een premie van 7.500 euro mogelijk. Ook zijn er nog premies om het wonen boven winkels te stimuleren. De stad trekt jaarlijks een enveloppe van 170.000 euro uit voor die premies.

“Uw plan is niet ambitieus genoeg”

Matti Vandemaele (Groen) is tevreden dat het plan stilaan op gang komt, maar het mocht wat sneller. “We hoorden dat niet alle handelscomités voor dit reglement werden bevraagd. In een stad die graag uitpakt met veel inspraak, vonden wij dat dit hier zeker ook moest gebeuren. We vinden de ambities nogal bescheiden. Het bestuur mikt op één verhuispremie per jaar. Als we echt geloven in de werking van de sfeergebieden, dan moeten we hoger durven mikken. Anders zullen we een eeuw nodig hebben om de ambities te bereiken.” De Groene fractie pleitte er ook voor om de marktkramers in het plan onder te brengen.

Pandenbeleid

Voormalig schepen van Economie Jean de Bethune (CD&V) toonde zich ook tevreden dat er keuzes worden gemaakt. “Al moeten we die keuze goed ontleden. De premies hebben betrekking op bestaande gebouwen. Het gaat om een pandenbeleid en dat gaat over bakstenen, over geld. U voorziet op jaarbasis 170.000 euro. Ofwel zal u met dit bedrag snel in de problemen komen, ofwel zult u uw ambities serieus moeten bijstellen. Terwijl de stadsfinanciën in orde zijn.”

Aandacht voor starters

“Ik mankeer in dit plan de aandacht voor starters. Kan er geen startersamendement worden voorzien? Het reglement dat ik destijds opstelde, dat stond daar wel in. Als je wil werken op bouwwerken, op gebouwen, dan moet je daarvoor de nodige financiële middelen voorzien. Ik vraag u ook om serieus na te denken om creatieve starters van een serieuze tussenkomst te kunnen laten genieten”, besloot Jean de Bethune.

(MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier