17 genomineerden voor de cultuurprijzen in Zulte

Cultuurprijzen met Luc Levrau (prijs voor cultuur) Katrien Van Damme die prijs van cultuurlaureaat ontving voor haar man Peter Beyls (kon niet aanwezig zijn) en Martin Quintyn (cultuurjubilaris). (Foto MVW)
Redactie KW

De uitreiking van de cultuurprijzen lokte in de Gaston Martenszaal, in Zulte, heel wat belangstelling. Het werd een onderhoudende avond met waardering voor de organisatoren, de genomineerden en de winnaars. Een schot in de roos voor de gemeentelijke cultuurraad. Er waren zeventien genomineerden en uiteindelijk drie winnaars.

Luc Levrau won de ‘prijs voor cultuur’. Er waren in zijn categorie vier genomineerden. Hij schreef vorig jaar het boek ‘In de schaduw van Raveel’ en was de bezieler van de grote Robert De Backerviering, een hulde aan een kunstenaar die ook iets had te betekenen.

“Ik kreeg veel medewerking van André Goeminne “, vertelde Luc Levrau. “Hij mag delen in de prijs die mij te beurt valt. Wellicht heeft het uitstippelen van de Roger De Backerroute ook wel iets met mijn verkiezing te maken”.

Martin Quintyn werd verkozen als ‘cultuurjubilaris’. Er waren drie genomineerden. Hij had blijkbaar ook de meeste supporters in de zaal. Tussendoor werkte hij ter plaatse trouwens mee aan de uitvoering van enkele nummertjes van de “Zultse Jeugdige Harmonie”.

“Ik begon met de kleine trom toen ik 11 jaar was en speel nu al 43 jaar trompet “, vertelde hij. De ‘liefde voor muziek’ blijft opvallend aanwezig. Dat maakt de ‘Zultse Jeugdige Harmonie’ ook jaarlijks duidelijk met enkele goed onthaalde realisaties”.

Peter Beyls werd de ‘cultuurlaureaat’. Hij kreeg de voorkeur op negen andere genomineerden. Hij dwingt wereldwijd respect af op het gebied van beeldende computerkunst. Zijn vrouw stapte op het podium om de prijs af te halen. Hij verbleef in Amerika. Een filmpje van een webcamverbinding werd wel getoond.

“Een tentoonstelling in ‘Huis De Leeuw’, in Machelen zit er aan te komen, ‘liet hij van uit Amerika horen. Om naar uit te kijken. Er werd ook, tussendoor, het baanbrekend werk van de enkele maanden geleden overleden Daniel Van Quickelberghe (Heemkundige Kring) niet vergeten.

Terecht waren de leden van de cultuurraad en de cultuurschepen in hun nopjes.

“Het cultuurleven is levendig en gevarieerd in Zulte”, concludeerde schepen Michael Vandemeulebroecke (RMN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier