15 steden en gemeenten vormen vanaf vandaag de brandweerzone Midwest

Redactie KW

De officiële installatie vond vandaag plaats in Wielsbeke. Burgemeester Luc Martens van Roeselare wordt voorzitter van de zone, de Roeselaarse brandweeroverste Donald Withouck werd vandaag ook officieel benoemd als zonecommandant.

Hij komt aan het hoofd van een netwerk van 17 brandweerposten in 15 gemeenten in het centrum van de provincie : Roeselare, Izegem, Tielt, Ardooie, Lichtervelde, Hooglede, Staden, Moorslede, Ingelmunster, Meulebeke, Oostrozebeke, Dentergem, Ruiselede, Wingene en Pittem. De gemeenten Wielsbeke en Ledegem, die ook behoren tot het arrondissement Roeselare-Tielt, doen niet mee : zie kiezen om praktische redenen voor de brandweerzone Fluvia, die het zuiden van de provincie bedient.

In de brandweerzone (officieel : hulpverleningszone nr. 2) Midwest zijn 660 brandweerlui actief, waarvan 36 beroepskrachten (35 van het korps Roeselare en 1 van Ingelmunster). Het jaarbudget bedraagt 10 miljoen euro. Daar dragen ook de gemeenten in ruime mate toe bij, en voor de meeste onder hen resulteert dit in een zwaardere factuur dan vroeger.

“Heel belangrijk in de filosofie van de zonevorming is het principe van de snelste middelen”, zegt zonecommandant Withouck. “Vanuit de dispatching in Roeselare wordt bepaald welke middelen het snelst vanuit welke brandweerpost ter plaatse kunnen worden gestuurd, en daarbij kunnen dus gerust diverse posten tegelijk in actie treden, maar met andere middelen. Ander belangrijk uitgangspunt is dat we geleidelijk aan tot een gelijk kwaliteitsniveau van dienstverlening willen komen in de hele zone.” (JRE)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode edities Roeselare, Izegem en Tielt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier