15 nieuwe ‘uitkijktorens’ moeten toeristische troef van formaat worden voor onze provincie

De uitkijktoren Belvedère op de Kemmelberg krijgt zijn oorspronkelijke functie terug. (Foto EF)
Jos Remaut

De provincie West-Vlaanderen en Westtoer trekken 2 miljoen euro uit voor een wel erg bijzonder project: de realisatie van 15 nieuwe uitkijktorens of uitkijkplatformen in onze provincie. Toegankelijk voor het grote publiek, dat zo een nieuwe, verrassende kijk moet krijgen op West-Vlaanderen.

Het project was vorig jaar in juni al aangekondigd, toen met ‘Horizon 2025’ een oproep werd gelanceerd naar gemeenten, organisaties en zelfs particulieren om voorstellen in te dienen. In een eerste ronde werd nu 15 van die voorstellen geselecteerd, die vandaag in Oostende werden bekendgemaakt. De uitwerking ervan moet zich nu in de komende maanden en jaren voltrekken, en alle krijgen ze subsidie van de provincie West-Vlaanderen. “Hiermee investeren we uitdrukkelijk in landschapsbeleving”, verduidelijkt gedeputeerde Guido Decorte. “Er komt een netwerk van gratis toegankelijke observatiepunten. Ook de beleving van recreatieve routes en netwerken willen we hiermee stimuleren, en evenzeer de aantrekkingskracht van onze steden en dorpen verhogen.”

Dit zijn de 15 geselecteerde projecten

-De toren van de Sint-Maartenskerk in Kortrijk is een van de meest opvallende bakens in de skyline van de stad. De stad Kortrijk wil de toren permanent toegankelijk maken voor het grote publiek. Er komt onder meer een rondgang rond de toren, met een 360° zicht op de stad en ruime omgeving.

Idem dito voor de toren van de Sint-Niklaaskerk in Veurne, die een uitzicht zal bieden van kust tot hinterland.

En dan is er ook nog de toren van de beschermde kerk van Zonnebeke, waar je door de halfronde panoramische ramen in de nok van de toren een prachtig uitzicht zal hebben op het dorp en het kasteelpark, maar ook op het landschap van de krijgsverrichtingen in de Eerste Wereldoorlog.

– De oude watertoren van de site Transfo in Zwevegem zal je kunnen beklimmen tot 32 meter hoogte, want de bestaande inspectieladder zal worden vervangen door een stalen spiltrap met diverse tussenbordessen.

-De watertoren in de Warandeduinen tussen Westende en Middelkerke is in de voorbije weken afgebroken als gevolg van betonrot. Bovenop de overblijvende sokkel wordt een nieuwe en eigentijdse uitkijktoren gebouwd met een totale hoogte van 27 meter.

De 8 meter hoge pompentoren naast de Stationsput in Eernegem speelde een rol bij de watervoorziening van de stoomlocomotieven op de voormalige spoorlijn Torhout-Oostende, nu de Groene 62. Hij zal nu worden opgebouwd tot een nieuw uitkijkpunt op de Stationsput, de oude spoorlijn, de Gistelse broeken en het plateau van Wijnendale.

-Ook de mouterijtoren van de vroegere brouwerij Sint-Joris in Reningelst wordt opgewaardeerd tot kijkplatform. Op een heel kindvriendelijke manier, want de mouterijtoren maakt deel uit van de kinderbrouwerij. Maar vzw De Fietseling zal evenzeer de volwassenen verwelkomen voor een breed zicht op de West-Vlaamse heuvelrug.

Bovenop de 156 meter hoge Kemmelberg staat de legendarische Belvedère. Met het project Belvedèretoren 2.0 wil de nieuwe eigenaar en exploitant van de uitkijktoren het gebouw opknappen en ontsluiten voor het grote publiek. De markante toren krijgt hiermee zijn oorspronkelijke functie terug.

– In Oostende wordt de hoogste bunker op de Halve Maanduin op de Oosteroever ingericht voor het grote publiek.

– Nieuwe constructies komen er in het natuurgebied Uitkerkse Polder in Blankenberge, op de top van de Hoge Blekker in Koksijde, achter de kerk van Doomkerke met uitzicht op het Landschapspark Bulskampveld, op de helling voor het ontmoetingscentrum De Kleine Kluis in Gijzelbrechtegem (Anzegem), in het Bergmolenbos in Rumbeke, en aan de Knokkebrug in Merkem, met een schitterend zicht op de IJzervallei en de omliggende dorpen.

In het najaar volgt nog een tweede selectieronde, waaruit er normaal gezien nog eens 10 projecten moeten voortkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier