15 jaar naaktstrand in Bredene: “Uitbreiden kan, maar De Haan wil dat niet”

© PETER MAENHOUDT
Redactie KW

Op 1 juli is het 15 jaar geleden dat het naaktstrand van Bredene werd geopend. De initiatiefnemer, schepen Jacques Deroo, blikt tevreden terug.

“Het is iets normaal geworden in Bredene”, vindt hij. “En het brengt nog altijd veel volk naar onze badplaats. Er zijn heel wat realisaties waar ik trots op ben, die veel belangrijker zijn dan dat stukje strand, maar waar niemand over spreekt. Op het naaktstrand ben ik ook trots en daarvoor is Bredene wereldwijd bekend. Misschien komt er nog een uitbreiding, je weet nooit wat de toekomst brengt. het zou niet slecht zijn, want op topdagen is het huidige naaktstrand te klein. Nu al wordt oogluikend toegestaan dat mensen ietsje buiten de zone gaan zonnen.”

“Ik vind het perfect”, zegt Jacques Deroo. “Het naaktstrand blijft een goede zaak voor Bredene. We hebben het niet sensatiebelust aangepakt, maar rustig, zoals het is. In den beginne werd in de media nogal sensatiebelust over het naaktstrand gesproken, maar dat is verminderd. De gemeente schuift het ook veel minder naar voren. Maar het wordt aanvaard door de bevolking. Er wordt op een normale manier over gesproken, wat in het begin helemaal niet kon.”

“Nog even veel bezoekers”

Hier en daar hoor je dat naturisme over zijn hoogtepunt heen is en dat vooral een ouder publiek verkiest om bloot rond te lopen. Jacques Deroo heeft er nog niets van gemerkt. “Wat het bezoekersaantal betreft, blijft de tendens dezelfde”, weet hij. “Veel kinderen komen tot hun 14-15 jaar en dan niet meer. Maar als ze zelf kinderen hebben, komen ze terug met hun gezin. Maar dat is overal zo. In België toch, want in het buitenland vind je mensen die alles durven.”

“Het dichtste naaktstrand in de buurt is dat van Cadzand, maar daar loopt een fietspad door de duinen, waar nieuwsgierigen wel eens een kijkje komen nemen. Bij ons kan dat niet. Bovendien heb je aan de strandingang van Cadzand links het gekleed strand en rechts het naturistenstrand. Bij ons is er een bufferzone van 500 m tussen het naaktstrand en de volgende strandzone. Door dat alles is het bezoekersaantal in Cadzand fel teruggelopen. Ons strand is wat afgelegen, waardoor er nog nooit mensen met textiel op het naaktstrand zijn terechtgekomen.”

Uitbreiding?

“In Frankrijk zijn er ook diverse naaktstranden, maar daar moet je soms twee kilometer te voet gaan om ze te bereiken. Het is er ook ver naar het sanitair, terwijl je dat bij ons 400 meter verder al vindt”, weet Jacques Deroo. “Wij denken er wel eens aan om ons naaktstrand uit te breiden, maar dat kan enkel richting De Haan. De duinen tussen Bredene en De Haan zijn afgesloten, daar ligt het golfterrein. Over de golfbreker op het strand zou je wel kunnen uitbreiden, maar daar wil De Haan niets van weten. Het strookt niet met hun imago als familiebadplaats. Nochtans is het nog 1,7 kilometer naar Vosseslag en 3 kilometer naar het centrum van De Haan. Misschien komt er nog een uitbreiding, je weet nooit wat de toekomst brengt. het zou niet slecht zijn, want op topdagen is het huidige naaktstrand te klein. Nu al wordt oogluikend toegestaan dat mensen ietsje buiten de zone gaan zonnen.”

15 jaar naaktstrand in Bredene:
© PETER MAENHOUDT

“Bredene is totaal veranderd in vergelijking met 20 jaar geleden. Ik heb in al die jaren al enorm veel dossiers behandeld. Zaken die veel belangrijker zijn dan dat stukje naaktstrand, ik denk aan grote rioleringsdossiers. Maar daar spreekt niemand meer over. Terwijl we met dat naaktstrand bekend zijn over de hele wereld. 20 jaar geleden was dat ondenkbaar. Nu is het iets normaal geworden. Daar ben ik wel trots op, ja“, zegt Jacques Deroo. “En soms ga ik ook zelf eens op het naaktstrand. In het begin vond ik het wat raar, maar het naaktstrand is een familiestrand geworden. Ik kom er af en toe.”

(HH – Foto’s EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier