125 GAS-boetes in Poperinge, geen enkele in Vleteren

Sluikstorten aan afvalcontainers leverde dankzij de inzet van een mobiele camera heel wat GAS-boetes op. (Foto MD)
Redactie KW

In Poperinge werden vorig jaar maar liefst 125 GAS-boetes of Gemeentelijke Administratieve Sancties uitgedeeld. In Vleteren kreeg niemand dan weer een GAS-boete. Een overzicht van acht gemeenten in de Westhoek.

“Het afgelopen jaar hebben we 85 GAS-boetes uitgeschreven”, vertelt Yann Mertens, diensthoofd secretariaat van de stad Ieper. “Die boetes waren vooral voor sluikstorten en wildplassen tegen publieke gebouwen zoals de Sint-Maartenskathedraal. Maar ook het niet vermelden van de huurprijs wordt hier regelmatig beboet. Meestal rekenen we een boete van 60 euro aan. In sommige gevallen gaan we tot het maximum van 250 euro.”

Volgens een artikel een tijdje geleden op een website zou Ieper een bijzondere ‘kliklijn’ hebben. Wie zou nalaten om te melden dat een straatnaambord onleesbaar is, zou er een GAS-boete riskeren. “Daar klopt niets van”, vertelt Yann Mertens. “We willen er enkel voor zorgen dat alles leesbaar blijft: de huisnummers en ook de straatnaamborden. Het staat in het reglement dat onleesbare zaken moeten worden gemeld, maar het nalaten daarvan zal je echt geen GAS-boete opleveren. Dat zou trouwens ook praktisch onmogelijk zijn om te controleren: je kunt toch moeilijk bij elk onleesbaar straatnaambordje een camera plaatsen en iedereen beboeten die voorbijloopt en het negeert? Voor een GAS-boete moet er overlast zijn, en dat is in dit geval niet zo.”

Wildplakkers

In Poperinge werden in 2013 een pak méér GAS-boetes opgelegd dan in 2012. Onder meer het gevolg, zegt beleidscoördinator Guy Beugnies, van het gebruik van de mobiele camera tegen sluikstorten. “In totaal werden vorig jaar 125 GAS-boetes gegeven. De zes meest voorkomende aanleidingen voor administratieve geldboetes in Poperinge waren sluikstorten, afvalverbranding, het dumpen van afvalstoffen als verfborstels en plastic in de papiercontainer, wildplakken, wildplassen en nachtlawaai. De tarieven zijn afhankelijk van het soort inbreuk. De maximale administratieve geldboete bedraagt bij ons 250 euro.”

Geluidsoverlast

In Zonnebeke worden ook GAS-boetes uitgeschreven, maar de gemeente is er niet zo actief mee bezig. Patrick Blancke, diensthoofd Ruimtelijke Ordening: “Via de politie zijn 39 dossiers binnengekomen. Bij acht van deze dossiers werd de GAS-procedure opgestart. Zeven dossiers gingen over geluidsoverlast, het achtste over de beschadiging van een voertuig. Wij vragen een vast bedrag van 60 euro, ongeacht de overtreding. Indien diezelfde overtreding zich een tweede keer in hetzelfde jaar voordoet, wordt dat 120 euro.”

In andere gemeenten wordt de GAS-reglementering nog minder toegepast. “Als ik het goed voorheb, werd hier in 2013 één GAS-boete gegeven”, zegt Sigurd Verstraete, gemeentesecretaris van Heuvelland. “Het was een boete voor wildplassen van 15 euro.”

In Langemark-Poelkapelle werd eveneens één GAS-boete uitgeschreven. “Een van 60 euro voor sluikstorten”, aldus gemeentesecretaris Sabine De Wandel.

Hindernis op de weg

Ook in Mesen blijft het aantal GAS-boetes beperkt. “Vorig jaar werden welgeteld twee GAS-boetes genoteerd”, vertelt gemeentesecretaris Patrick Florizoone. “Een ervan was voor het bevuilen van de openbare weg, de andere omdat iemand naliet onkruid te verwijderen. De boetes bedroegen telkens 50 euro.”

In Houthulst werden vorig jaar drie GAS-boetes uitgeschreven. Ina Allaert: “Eén GAS-boete was voor sluikstorten, een tweede voor het plaatsen van een hindernis op de openbare weg zonder vergunning en de derde omdat iemand een terrein niet goed onderhield. Voor die laatste overtreding heb ik een boete van 200 euro uitgeschreven, maar dat kwam omdat er verschillende inbreuken tegelijk werden vastgesteld. De andere boetes lagen lager, maar het precieze bedrag herinner ik me niet meer.”

Nul boetes

In veel gemeentes in de streek worden weinig GAS-boetes uitgereikt, maar de gemeente Vleteren spant de kroon. “Het is simpel: het afgelopen jaar hebben we nul GAS-boetes gegeven”, zegt gemeentesecretaris Nele Vanderhaeghe. “Het initiatief daarvoor moet van de politie komen, maar zij brengen zelden tot nooit dossiers binnen waarbij ze aanraden om een GAS-boete te geven. De gemeente past het GAS-reglement daardoor niet actief toe.”

(DF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier