12 % van de West-Vlaamse gezinnen woont in één van de 86 kansarme buurten

Redactie KW

Dit blijkt uit de editie 2014 van de West-Vlaamse kansarmoedeatlas, die vandaag in Roeselare werd voorgesteld door gedeputeerde van welzijn Myriam Vanlerberghe.

De 86 kansarme buurten situeren zich 21 gemeenten, vooral aan de kust (alle tien de kustgemeenten hebben een of meerdere kansarme buurten), en in de centrumsteden. Oostende blijft de kroon spannen met 20 kansarme buurten, daarna volgen Kortrijk (13), Roeselare (7), Brugge (6) en Blankenberge en Menen (5).

In totaal wonen 60.627 gezinnen of 114.679 inwoners van onze provincie in een kansarme buurt, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er ook zoveel kansarmen zijn.

De kansarmoedeatlas is het resultaat van een grootschalig sociologisch cijferonderzoek in 2013, waarbij in heel de provincie maar liefst 1.282 buurten werden gescreend, goed voor 94 % van alle West-Vlaamse huishoudens. De overige 6 % zijn niet onderzocht omdat het om buurten ging met minder dan 100 huishoudens, wat te klein is om betrouwbare statistische conclusies te trekken.

Vier dimensies van armoede werden onderzocht : demografie, huisvesting, onderwijs en werkloosheid. Omdat kansarmoede beschouwd wordt als een cumulatie van achterstelling, werden uiteindelijk die buurten als kansarm bestempeld die voor 3 of 4 van die dimensies een onvoldoende haalden.

Situatie wordt erger

In 2010 verscheen al een eerste editie van deze kansarmoedeatlas, en toen werden 79 kansarme buurten geteld. 68 daarvan zijn nu opnieuw kansarm, 11 niet meer. Maar daar tegenover zijn er wel 16 nieuwe bijgekomen. Werk aan de winkel dus voor de betrokken gemeenten, en het provinciebestuur wil hen daarin helpen en begeleiden. Myriam Vanlerberghe : “Deze atlas is voor de gemeenten erg interessant, omdat hij heel nauwkeurig aangeeft op welke buurten ze hun beleid kunnen focussen. Voor alle gemeenten die ons daarom vragen, zullen we zelfs, net als de vorige keer, gedetailleerde fiches uitwerken.”

Laatste uitgave ?

Aan deze indrukwekkende atlas is door een team van 7 personen van het Steunpunt Sociale Planning keihard gewerkt. “Maar het zou wel eens de laatste uitgave geweest kunnen zijn”, aldus Myriam Vanlerberghe, “nu we vernemen dat de Vlaamse regering van plan is van per 1 januari 2016 alle persoonsgebonden materies aan de provincies te onttrekken, en dus ook de financiële middelen hiervoor te schrappen. Nu woensdag heb ik hierover een eerste gesprek met de minister, maar ik heb er absoluut geen goed oog in. Temeer daar West-Vlaanderen de enige provincie is die zo’n atlas opstelt.”

(JRE)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier