12,5 procent met alcohol achter het stuur in politiezone Riho

Carl Vyncke (PZ Riho), Roeselaars burgemeester Luc Maertens, burgemeester Bert Maertens van Izegem en commissaris Curd Neyrinck (PZ Riho) zijn tevreden over de verkeerscijfers van 2015. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

In 2015 betrapte de politiezone Riho liefst 505 chauffeur met te veel op achter het stuur. Dat is 12,5 procent van alle gecontroleerde voertuigen. “Het hoge cijfer is het resultaat van gerichte controles”, aldus commissaris Curd Neyrinck.

In 2015 nam de politiezone Riho in totaal 4.054 ademtesten af. 71 daarvan gaven een ‘alert’, 434 resulteerden in een positieve test. “Goed voor 12,45 procent van alle gecontroleerden”, legt commissaris Curd Neyrinck uit.

Een cijfer dat ver boven het (West-)Vlaams gemiddelde ligt, maar tegelijk perfect te verklaren is. “Wij voeren immers gerichte controles uit en gaan na in welke omgeving er hogere kans is op beschonken chauffeurs. Wat wel opvalt, is dat er vooral 45-plussers tegen de lamp lopen. Jonge chauffeurs hebben ondertussen goed door dat alcohol en rijden niet bij elkaar horen.” Er werden vorig jaar 203 rijbewijzen ingetrokken.

Historisch jaar

Ook wat snelheidscontroles betreft, was het een druk jaar voor Riho. “Onze bemande camera’s hebben 267.765 voertuigen gecontroleerd en daarvan reden 15.281 of 5,71 procent te snel. Vooral in de zones 30 is er nog veel werk aan de winkel.”

De onbemande camera’s op de N36 of Rijksweg hielden dan weer 8.850.896 chauffeurs in de gaten en daarvan reden er amper 583 te snel. Ook het aantal verkeersongevallen op de gewestweg is fel gedaald. “In 2015 vielen er slechts twee ongevallen met een dode of zwaargewonde – allebei in Roeselare – te betreuren. Ook waren er slechts 27 ongevallen met lichtgewonden. Een bemoedigende en historische evolutie, want dit is het laagste peil sinds de metingen in 1990.”

Tot slot: het aantal fietsdiefstallen is het voorbije jaar van 778 naar 640 gedaald. Dat heeft vooral te maken met de verhoogde cameracontrole aan het station van Roeselare.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare en Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier