112 duikers verpulveren record in Duiktank Transfo Zwevegem

Redactie KW

Om de eerste verjaardag te vieren van Duiktank Transfo in Zwevegem, hebben zaterdagavond 112 duikers het wereldrecord ‘onderwaterpiramide’ verbroken. Daarmee hopen ze nu in het gekende Guiness boek te komen.

Om de eerste verjaardag van de imposante duiktank op de Tranfosite te vieren, organiseerden de provincie, de West-Vlaamse Vereniging voor Onderwatersport en de bvba Duiktank, een recordpoging om de grootste onderwaterpiramide ter wereld te realiseren. “Het huidige erkende wereldrecord werd in 2013 uitgevoerd met 62 duikers in een Thaïse zee. Met 112 duikers willen we dit record verpulveren.”, gaf gedeputeerde voor sport, Carl Vereecke ons mee. Samen met provincieraadvoorzitter Eliane Spincemaille moest hij nagaan of de recordpoging slaagde.

Geen sinecure

Rond 18u30 kwam het verlossende bericht dat men inderdaad het wereldrecord op zak heeft. “Het was geen sinecure om zo’n aantal duikers in het water te krijgen en dan nog een piramide te laten vormen. Naast de 105 duikers, die uit tal van West-Vlaamse clubs kwamen, waren nog eens tien mensen in het water om het geheel te begeleiden en in te staan voor de veiligheid van de deelnemers.”.

Jongste deelneemster bovenaan

Bovenaan de piramide ‘lag’ Lisa Vancoillie (12) uit Izegem. Zij is de dochter van Andy en Isabel Neirynck, die eveneens aan de recordpoging deelnamen. “Omdat ik de jongste deelneemster was, mocht ik de piramide vervolledigen. Iets waar ik toch wel fier op ben.”

Volgens Lisa zat ze als in een glas bruisend water. “De luchtbellen van de duikers onder mij, vormden een echte werveling. Het was echt een zalig gevoel, enkel de vissen ontbraken.”, zegt ze lachend.

(GV/foto Dennis Vandermeersch)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier