11-jarige jongen uit Bellegem zet oproep tot haat op Youtube

© Getty Images
Redactie KW

De cel antiradicalisering van politiezone Vlas en het jeugdparket onderzoeken de zaak.

Een tijdje geleden postte een 11-jarige jongen uit Bellegem een filmpje op Youtube. Een aantal klasgenoten keek ernaar, soms samen met hun ouders. Het waren enkele van die ouders die uiteindelijk naar de school stapten en meldden dat ze het filmpje als choquerend ervaarden. “Het ging om een zelfgemaakt filmpje die de jongen in zijn slaapkamer had opgenomen“, vertelt een lid van de cel antiradicalisering van politiezone Vlas die omwille van de inhoud van zijn job anoniem wil blijven. “Op negentig procent van het filmpje is niets aan te merken, maar op het einde komt het wel tot een serieuze uitbarsting. Algemeen gesteld doet hij dan een oproep tot haat.”

Heeft hij zelf opzoekingswerk gedaan en bepaalde woorden geleerd? Werd hij bepaalde zaken ingefluisterd door vrienden of kennissen? Dat moet het onderzoek uitwijzen

Volgens de cel antiradicalisering is er evenwel geen sprake van dat de leerling lager onderwijs radicaliseert of al geradicaliseerd is. “Dat er een probleem is, staat vast. Maar er is meer aan de hand: het gaat om een algemeen problematisch gedrag. Er volgt daarom een onderzoek: de sociale cel van onze politie heeft het dossier in handen genomen en zal nauw samenwerken met het jeugdparket. De bedoeling is dat we de hele context in kaart kunnen brengen.”

“Dat onderzoek moet ook uitwijzen wat de beweegredenen waren van de jongen om die oproep tot haat te lanceren. Want een 11-jarige die zoiets doet, dat komt heel weinig voor. Heeft hij zelf opzoekingswerk gedaan en bepaalde woorden geleerd? Werd hij bepaalde zaken ingefluisterd door vrienden of kennissen? Dat moet het onderzoek uitwijzen.”

“In die twee jaar dat we als cel antiradicalisering bezig zijn, hebben we al een honderdtal meldingen binnen gekregen en daarvan waren er zowat vijf personen uit het lager onderwijs betrokken. Dat lijkt veel, maar intussen werden alle lagere scholen gesensibiliseerd, waardoor er meer aandacht is voor mogelijke radicalisering. Zo komen er automatisch meer meldingen binnen dan vroeger. Misschien wordt er soms iets te snel gemeld, maar we hebben het liever zo dan dat we te laat een melding krijgen.”

(AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier