101-jarige Margaretha mag niet permanent in rusthuis ‘t Hoge verblijven

Redactie KW

Rusthuis ‘t Hoge kan niet toestaan dat Margaretha Deschuytter -bijna 102- bij hen blijft wonen. Volgens hen is ze niet hulpbehoevend genoeg. Op 6 februari moet ze haar kamer voor kortverblijf verlaten.

Margaretha is nog goed, maar haar hoge leeftijd is er natuurlijk wel. Met haar stok stapt ze nog korte eindjes zelfstandig, maar grotere afstanden zijn niet meer veilig. Ze eet nog zelfstandig, al moet ze wel gestimuleerd worden. Toch oordeelt men dat zij nog te goed is om haar permanent in een RVT-kamer op te nemen. Ze heeft ook geen familie om op terug te vallen.

Geen wachtkamer

Directeur Gryson benadrukt dat kortverblijf geen wachtkamer is voor een definitieve opname in het rusthuis. “Kortverblijf focust op het eventjes ontlasten van de omgeving of op de revalidatie van de oudere zelf”, zegt hij. “Ook voor kortverblijf moet de resident dus zorgbehoevend zijn. Je kunt niet zomaar op hotel gaan in het rusthuis.”

“De zorgafhankelijkheid wordt vandaag nog steeds vooral gemeten aan de hand van de katz-schaal. Zorgbehoevende senioren scoren vaak een B, zwaar zorgbehoevende senioren een C, perfect valide senioren een O, terwijl het met een A-score – mits de nodige hulp en ondersteuning – nog zou moeten lukken om thuis te wonen. Omdat de OCMW-raad er vorig jaar voor gekozen heeft om voorrang te geven aan zwaarzorgbehoevenden, volg ook ik die visie. Anders gezegd, zolang ons rusthuis voldoende aanvragen heeft van zwaar zorgbehoevende mensen, komen de aanvragen van nog valide senioren op de tweede plaats. Een zo standvastig mogelijk opnamebeleid is dan ook belangrijk”, zegt Luc Gryson. “Indien hier plots veel O en A-senioren zouden komen, dan heeft dat een onmiddellijk effect op zowel de Riziv-inkomsten als op ons personeelsbestand.”

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier