10 ‘verdwenen’ schilderijen zijn terecht, verrassende mededader is een hooggeplaatste

sdfdf
Redactie KW

Begin april waren ze verdwenen in de raadzaal van het oud gemeentehuis in Geluwe.

Opmerkelijk is alvast dat burgemeester Youro Casier (SP.A) mee in het ‘complot’ zat. De ‘diefstal’ is een stunt van beroepsfotograaf Karel Waignein. Hij is curator van de tentoonstelling Decim Captivis’ (10 gevangenen).

De ophefmakende zaak in de Gapersgemeente kreeg dus een zeer verrassende wending. “De burgemeester haalde zelf de portretten van de muur”, zegt Karel Waignein. “Cultuurbeleidscoördinator Steven Masil was daarbij ook aanwezig. De portretten liggen in het oud gemeentehuis goed bewaard in een kast. Vrijdagavond tijdens de vernissage van de tentoonstelling duiken ze alvast weer op.”

De exposanten beelden uit wat ‘gevangen zijn’ bij hen oproept. “Tijdens de oorlog verdwenen massa’s menen in de verschrikking van de kampen”, zegt Karel. “De meeste overleefden deze hel niet en werden als beesten verbrand of in massagraven bedolven. Tien kunstenaars ‘ontvoerden’ dus nu tien burgemeesters. Tien schilderijen die na aan het hart liggen van de plaatselijke bevolking. Een diefstal die verontwaardiging schiep.”

De promotie voor de tentoonstelling Decim Captivis is alvast bijzonder goed geslaagd. Dat de burgemeester daarin een belangrijke rol speelde, zal alvast voor heel wat reacties zorgen. “Karel Waignein heeft me in november-december gecontacteerd”, reageert Youro Casier. “Hij vroeg me hoe we voor die tentoonstelling het gevoel zouden kunnen creëren van mensen die worden weggetrokken uit hun vaste omgeving om te worden weggevoerd naar bijvoorbeeld een concentratiekamp.”

“Er is dus een achterliggende boodschap. Ook vandaag worden er mensen ontvoerd. Met het verdwijnen van die portretten dienen we een hoger doel en dat oorlog nooit kan worden goedgepraat. Om de expositie de nodige luister te geven, kwam Karel Waignein met dat idee op de proppen en zat ik mee in het complot.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier