Samen 101 jaar op Kerstmis

© BB
Redactie KW

Kerstmis wordt dit jaar een bijzondere feestdag voor de familie van Marietje Ostyn. Marietje wordt die dag 100 jaar en kijkt al maanden uit naar 25 december.

“Mijn moeder werd geboren op 25 december 1913, maar toen mijn grootvader de geboorte de dag nadien wilde aangeven in Marcq en Baroeul, schreef de ambtenaar haar op die datum in. Zo staat er 26 december als haar geboortedatum, wat foutief is”, aldus Marietje.

Als dochter van een Vlaamse groenteboer die naar Noord-Frankijk uitweek, bracht Marietje haar jeugd door in het Noord-Franse Wasquehal, waar ze tot haar veertiende school liep. Daarna werkte ze mee in het groentebedrijf thuis. Toen vader Henri door hartproblemen niet meer kon werken, verhuisde hij met zijn vrouw Irma Vuye en hun toen twintigjarige dochter Marie terug naar Kortrijk. Marietje runde enkele jaren een kruidenierswinkel in de Boudewijn X-laan. Daar leerde ze Maurice Vanhee, een weduwnaar met een zoon Willy, kennen. Ze trouwden in 1938 en kregen nog twee dochters: Claire en Christiane. Ze bouwden rond 1950 een villa in de Brandelweg op de Pottelberg. Marietje zorgde voor het huishouden. Het liefste wat ze deed, was werken in haar 2.000 vierkante meter grote tuin, waar ze bloemen en groenten teelden.

Het grote geluk in de mooie villa bleef echter niet duren: hun huis met tuin moest wijken voor de R8 en Marietje en Maurice werden onteigend. Marietje had veel verdriet omdat ze hun huis en vooral hun mooie tuin moesten verlaten. In 1971 ging het koppel in de Diagorastraat in Marke wonen. De kinderen waren dan al getrouwd. Vier jaar later sloeg het noodlot opnieuw toe: toen Maurice eitjes ging halen, voelde hij zich plots onwel worden en hij overleed ter plaatse.

Marietje bleef alleen wonen in de Diagorastraat tot vorig jaar. Tot haar 95ste verzorgde ze nog haar bloemen en werkte ze in haar tuin. “Dat was mijn lang leven”, vertelt ze.

Met het werk van haar man organiseerden ze reizen voor het spoorwegpersoneel met reisagentschap De Nova’s. “Daardoor kon ik 25 jaar reisleidster zijn, samen met mijn man”, klinkt het.

Op die manier heeft Marietje heel wat van de wereld gezien. Toen Maurice met pensioen was, ging het stel overwinteren in Majorca.

Ook bakken, koken en lekkere soep maken voor de kleinkinderen deed Marietje graag. Kaarten was haar grote passie. Dat deed ze samen met buren en in de verenigingen waar ze lid van was. Ze engageerde zich bij CRM, CMBV, Okra en Ziekenzorg.

Marietje heeft acht kleinkinderen, 21 achterkleinkinderen en één achterachterkleinkind van anderhalf jaar. Elk jaar viert de familie met Kerstmis ‘memes’ verjaardag, maar om de vijf jaar maakt de familie daar een groot feest van. Dit jaar is wel héél speciaal: 100 jaar zullen ze vieren met een etentje voor de familie op zondag. Met haar verjaardag zelf gaat Marietje vieren bij dochter Claire. Op 26 december volgt een receptie in het rusthuis.

Marietje ging een tijdje naar dagverzorgingscentrum De Pendel en verblijft nu bijna anderhalf jaar in De Ruyschaert. “Ik jeun mij hier. Natuurlijk,ce n’est pas le paradis als je 100 bent, maar ze zorgen hier goed voor mij.”

Marietjes grootste probleem is haar gehoor, waardoor ze minder contact heeft met de mensen: “ik begrijp hen soms niet”, luidt het. Ook haar zicht is niet meer zo goed: “lezen en tv-kijken gaan

niet meer zo goed.” Marietje gaat nog elke week naar de pastorale viering in De Ruyschaert. In het rusthuis worden er veel activiteiten aangeboden, waar Marietje zo veel mogelijk aan deelneemt: petanque vanuit haar rolstoel, met een bal gooien doet ze om in beweging te blijven. “Vroeger heb ik veel gedanst, maar dat kan nu niet meer.”

Wanneer er muziekcafé wordt gehouden, verkiest Marietje Franse liedjes uit haar jeugdjaren. Ze krijgt veel bezoek van familie en buren en geniet daar ook van. Marietje kijkt ook graag naar de vogels die de zaadbolletjes voor haar venster gevonden hebben en naar de bloemen op haar balkon.

(ED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier