Sabam eist fikse schadevergoeding van Harelbekenaar die muziek en films illegaal downloadde

Redactie KW

Een Harelbekenaar moet zich voor de Kortrijkse rechter verdedigen voor het illegaal uploaden van muziek- en beelddragers. Onder meer de auteursrechtenvereniging Sabam stelde zich in deze zaak burgerlijke partij. De man zette voor de releasedatum een link naar de nieuwe cd van de Kaiser Chiefs. Sabam vraagt een schadevergoeding van tienduizenden euro’s. De beschuldigde geeft de feiten toe. “Mijn cliënt was niet uit op winstbejag. Bij de beoordeling moet rekening worden gehouden met het economische onevenwicht tussen de multinational en een gewone arbeider”, aldus meester Jan Leysen.

Onder de schuilnaam ‘Tuurke’ plaatste een Harelbekenaar een link naar de nieuwe cd van de bekende groep Kaiser Chiefs op Rapidshare, een website waarop je bestanden, zoals foto’s, films, cd’s en dergelijke kunt oploaden. Dat was niet naar de zin van onder meer de auteursrechtenvereniging Sabam. Bij verder onderzoek werden bij de man thuis ook honderden films en muziektitels gevonden, die illegaal waren geüpload.

‘Niet uit op winstbejag’

“Dit is geen kwajongensstreek”, aldus meester Jules De Keersmaecker, die voor de Kortrijkse rechtbank de belangen van de burgerlijke partij Sabam verdedigde. “De producenten en verdelers lijden onder het illegaal downloaden van muziek- en beelddragers. Dat heeft ongetwijfeld een invloed op de verkoop en ook op de productie van alternatieve, minder commerciële producties.” Sabam vraagt een schadevergoeding van tienduizenden euro’s.

Volgens meester Jan Leysen, die de Harelbekenaar verdedigde, was zijn cliënt niet uit op winstbejag. “Mijn cliënt werkte wel mee aan het onderzoek. Onder de schuilnaam ‘Homer Simpson’ werd die muziek door iemand anders gepost. Hij handelde niet te kwader trouw. Op zulke sites moet je iets plaatsen om iets te krijgen.”

“Er is ook een economisch onevenwicht tussen de multinational en een gewone arbeider. Ik pleit schuldig. Mijn cliënt was zich niet bewust van de mogelijke gevolgen. We vragen dan ook een redelijke en billijke schadevergoeding. Die zou om en bij de 15.000 euro bedragen”, aldus meester Jan Leysen, die ook de muziekindustrie opriep tot een betere beveiliging. De rechter velt op 15 februari het vonnis. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier