RVA overstelpt met aanvragen voor tijdelijke werkloosheid

Veel bedrijven vragen technische werkloosheid aan bij de rva
Redactie KW

De West-Vlaamse RVA-diensten worden overstelpt met aanvragen van werkgevers en ondernemers om binnenkort te kunnen overgaan op tijdelijke werkloosheid bij hun personeel. De Rijksdiensten voor Arbeidsvoorziening in Kortrijk en Oostende spreken van een stijging tussen 25 en 30 procent.

Het gaat specifiek om aanvragen voor tijdelijke werkloosheid als gevolg van gebrek aan werk in het bedrijf. De cijfers werpen een schril licht op wat ondernemers verwachten van de economische activiteit.

De bedienden op de kantoren van de RVA hebben het de laatste weken heel erg druk. De toename was er al in november, maar in december kwamen er maar liefst 30 procent meer aanvragen van werkgevers die kiezen voor de mogelijkheid om werknemers tijdelijk werkloos te maken.

In Kortrijk waren er in december 25 procent meer van die aanvragen. Zo’n 1250 werkgevers kiezen in die regio voor de mogelijkheid op tijdelijke werkloosheid wegens gebrek aan werk in hun bedrijf. Bij de Oostendse RVA noteren ze 30 procent meer aanvragen. Daar gaat het om 1360 bedrijven die het in de eerstkomende weken kunnen doorvoeren.

De aanvraag is dus een soort voorzichtige maatregel om zich als ondernemer te wapenen tegen barre economische tijden die er zouden aankomen. Zo is het aantal aanvragen een parameter van het vertrouwen dat werkgevers hebben in nabije toekomst. Voor de meest recente cijfers is het nog wachten tot eind januari. Al weten ze nu al bij de RVA dat ze het opnieuw erg druk hebben met alle aanvragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier