Ruzie tussen SDVO en kabinet Peeters

Redactie KW

Er zit een haar in de boter tussen minister-president Kris Peeters, die ook bevoegd is voor visserij, en de Stichting Duurzame Visserijontwikkeling in Oostende. Aanleiding is een interview in het Focus journaal eind augustus waarin SDVO voorzitter Ivan Victor spreekt over tegenwerking van uit het Kabinet Peeters.

Er zit een haar in de boter tussen minister-president Kris Peeters, die ook bevoegd is voor visserij, en de Stichting Duurzame Visserijontwikkeling in Oostende. Aanleiding is een interview in het Focus journaal eind augustus waarin SDVO voorzitter Ivan Victor spreekt over tegenwerking van uit het Kabinet Peeters. De minister-president reageert nu en zegt dat er serieuze vragen kunnen gesteld worden bij de werking van SDVO.

SDVO is 6 jaar geleden opgericht met geld van de federale overheid en Vlaamse projectsubsidies om de overschakeling naar een duurzame visserij te stimuleren. Na advies van de financiële inspectie draaide Vlaanderen de kraan dicht. Minister Kris Peeters citeert: “Voor het toekennen van subsidies is het aangewezen dat de vzw meer info geeft over hun financiële toestand. Anders dreigt de Vlaamse overheid subsidies toe te kennen aan een organisatie die mogelijks voor het einde van de projecten is vereffening gaat. De inspectie dringt ook aan op meer duidelijkheid over het toezicht op SDVO en meer respect voor de wet op de overheidsopdrachten.”

Volgens Kris Peeters zijn alle goedgekeurde projecten betaald. Terwijl SDVO beweert nog geld tegoed te hebben van de overheid. Wat dat betreft haalde Ivan Victor eind augustus als volgt uit naar het kabinet Peeters: “We hebben de indruk dat men ons onterecht een politieke kleur geeft die misschien niet strookt met de filosofie van het kabinet. Ik ben vakbondsleider. SDVO waar evenveel reders en mensen uit de visserij zijn vertegenwoordigd is een neutraal instrument. Iedereen zegt dat we fantastisch werk leveren.”

In zijn antwoord wijst Kris Peeters nu op het debacle van het SDVO project om hangmosselen in volle zee te kweken op boeien. In dit dossier heeft de federale overheid een commissaris aangesteld.


De rederscentrale die deel uitmaakt van de raad van bestuur van SDVO, neemt afstand van de uitspraak van Ivan Victor. Zij zijn wel tevreden over de samenwerking met het kabinet Peeters. De SDVO-voorzitter was niet bereikbaar voor commentaar. (BV/MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier