Ruzie om titel ‘kleinste stadje van België’ bijgelegd : Mesen en Durbuy sluiten vrede en smeden samen plannen

Redactie KW

Mesen en Durbuy leggen hun vete bij over wie er zich het kleinste stadje van Belgimag noemen. Een paar jaar geleden barstte de discussie los toen burgemeester Sandy Evrard zijn Mesen uitriep tot kleinste stadje van Belgi terwijl dit van oudsher Durbuy bleek te zijn. Om de vrede te bezegelen, komt nu woensdag een delegatie van Durbuy naar Mesen, om samen enkele gezamenlijke projecten voor de toekomst op te zetten.

“Dat Durbuy lange tijd het kleinste stadje van België is geweest, klopt inderdaad”, stelt burgemeester Sandy Evrard.

“Maar dat was voor de gemeentefusies. Want door die fusies kreeg Durbuy er een aantal deelgemeenten bij, waardoor het zowel in oppervlakte als qua inwoners groter wordt dan Mesen. Het is nu ondertussen bewezen en door het Ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigd : Mesen is de kleinste stad van België”.

Tijd dus om de strijdbijl te begraven, en dat gebeurt nu woensdag 25 maart. Dan brengt het college van burgemeester en schepenen van Durbuy, vier mannen en twee vrouwen sterk, een bezoek aan de collega’s van Mesen, twee mannen en één vrouw sterk. Ze worden om 13 uur op het stadhuis verwacht.

Op de agenda staan o.m. verkennende gesprekken over mogelijke uitwisselingen en gezamenlijke projecten tussen beide steden. Hierna volgen een toeristisch bezoek aan Mesen, een persconferentie en een receptie.

Joëlle Milquet in Mesen ?
Burgemeester Sandy Evrard wil met de nauwere vriendschapsbanden met Durbuy ook een belangrijk signaal geven naar communautaire vrede toe, een thema dat hem erg na aan het hart ligt.

“Nu al bestaan plannen om in de nabij toekomst Joëlle Milquet eens naar Mesen te brengen in het kader van deze nieuwe samenwerking”. Dat het hier om een politiek kopstuk van christelijke signatuur gaat is voor Mesen misschien eerder verrassend, maar niet voor Durbuy : want daar is de cdH van burgemeester Philippe Bontemps de grootste partij in de lokale politiek . (JRE)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van vrijdag 27 maart 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier