Rusthuis Clep te koop, nieuw rusthuis voor 2014

Redactie KW

Meerderheidscoalitie Gemeentebelangen-CD&V keurde de terugname goed van 400.000 euro uit het gemeentelijke reservefonds voor de bouw van het nieuwe rusthuis voor een personeelsuitbreiding in Clep. Bekend is ook dat rusthuis Clep binnenkort te koop wordt gesteld, de waarde wordt geschat op 1.050.000 euro.

In de vorige legislatuur besliste schepen van financiën Liefooghe om een gemeentelijke spaarpot aan te leggen, om de leninglast voor de bouw van het nieuwe rusthuis te verlagen. In die pot zit nu het vooropgestelde bedrag van 1 miljoen euro. Ook het OCMW spaarde 1 miljoen 800 000 euro bijeen. Voor een naar verluidt onverwachte maar noodzakelijke personeelsuitbreiding in Clep heeft het OCMW geld nodig. Een probleem, gezien dit geld niet begroot is. OCMW-grond verkopen, kan, maar de opbrengst ervan rechtstreeks aanwenden om personeel te betalen, is dan weer niet wettelijk. De gemeente werd ter hulp geroepen en beslist werd om het bedrag voorlopig uit het gemeentelijk reservefonds te halen, met dien verstande dat het OCMW straks grond verkoopt en die pot weer aanvult.

Nieuw gebouw open begin 2014

“Verwacht wordt dat het nieuwe gebouw begin 2014 opengaat”, sprak burgemeester Liefooghe (Gemeentebelangen). “Wij beslisten dus om 400 000 euro te voorzien om tot dan 3 extra personeelsleden te betalen. Het geschatte bedrag per jaar – zo’n 120 000 euro – zal jaarlijks worden begroot, maar nu al maken we voor de te overbruggen periode middelen vrij. Het alternatief was elk jaar in de gemeenteraad stemmen om 120.000 euro uit de pot te halen, maar ook elk jaar opnieuw dezelfde litanie op te zeggen en te aanhoren. Beter 1 beslissing voor de komende drie jaren”.

Oppositie : “Niet veel werkingsgeld meer”

De oppositie stemde tegen. “De gemeente heeft geen 400 000 euro beschikbaar. Anders gezegd : er is wellicht niet veel werkingsgeld meer”, spraken Marc Wackenier en Philip Ameloot (Pro). Ook Marnik Vandenbroucke (Onafhankelijk) reageerde : “U besliste de spaarpot aan te leggen, maar begint die nu te ledigen. Wat als het OCMW geen grond had ? Initieel zou het rusthuis vroeger opengaan. De personeelsuitbreiding moet dus begroot zijn. En zoniet, is dat een grove fout van de vorige schepen van financiën”.

(AB)

Uitgebreid gemeenteraadsverslag in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 3 september 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier