Russische presidentsvrouw bezoekt Brugge

Redactie KW

De Russische presidentsvrouw bracht gisteren een blitzbezoek aan Brugge. Medvedev zelf was in Brussel voor een topontmoeting met de Europese Unie en zijn vrouw stond er op om naar Brugge te komen. Ze werd ontvangen op het stadhuis door burgemeester Moenaert en ging een kijkje nemen in de Heilige Bloedkapel. De rest van het programma van de Russische firstlady werd strikt geheim gehouden.

Even voor half zes gisteravond: de rode loper voor het stadhuis van Brugge wordt nog even schoongemaakt. Aan zo’n officieel bezoek gaat heel wat voorbereiding vooraf. Vrijdag al kwamen een tiental mensen van de Russische staatsveiligheid een kijkje nemen. “We hebben het hele parcours en alle mogelijke plaatsen die ze zouden kunnen bezoeken aangedaan. Alle mogelijkheden onderzocht, alle toegangen en in- en uitgangen bekeken”, zegt protocolchef Marc Mosar.

Gemeenschappelijke geschiedenis

Het bezoek van de Russische presidentsvrouw was aangekondigd om half vier, maar het is uiteindelijk half zes als Svetlana Medvedeva met escorte in Brugge aankomt. Burgemeester Moenaert verwelkomt de firstlady en geeft haar kort wat uitleg over zijn stad en de geschiedenis. Een gemeenschappelijke geschiedenis trouwens, want de Russische stad Novgorod maakte net als Brugge deel uit van de Hanze. Mevrouw Medvedeva tekent het boek, krijgt Brugs kant cadeau en felicitaties omdat Rusland het WK voetbal in 2018 binnenhaalde.

Op vraag van mevrouw Medvedeva leidde een Russische priester uit Antwerpen haar rond in de kapel van het Heilig Bloed. (ND)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier