Russisch invoerverbod voor verse groenten nieuwe klap voor tuinbouw

Redactie KW

De Europese Commissie gaat Rusland om uitleg vragen nadat dat land heeft beslist de invoer van verse groenten uit alle EU-landen te verbieden wegens de uitbraak van de mysterieuze, door de EHEC-bacterie veroorzaakte epidemie. Brussel noemde de maatregel van Moskou donderdag “disproportioneel”.

Rusland heeft dus beslist om geen verse groenten meer toe te laten vanuit de Europese unie. De EU had het komkommer-alarm nochtans ingetrokken omdat het nog steeds onduidelijk is wat de oorzaak is van de EHEC-besmettingen. Het invoerverbod is een nieuwe klap voor de Vlaamse tuinbouwbedrijven. Die voeren jaarlijks voor ongeveer 30 miljoen euro aan verse groenten uit naar Rusland. Dat zegt de Boerenbond. Het gaat vooral om tomaten en paprika’s, in mindere mate ook om komkommers en kropsla.

Dalende export en twijfelende Vlaamse consument

De voorbije dagen waren de prijzen voor komkommers al in elkaar gezakt. Op de Reoveiling in Roeselare raakte gisteren drie vierde niet verkocht. En ook andere Belgische producten, zoals sla, tomaten en aardbeien haalden slechte prijzen. Dat heeft twee oorzaken. Enerzijds daalt de export, anderzijds zit ook de Vlaamse consument zelf – zij het onterecht- met twijfels. Hij koopt dus minder verse groenten.

Vlaamse groenten zijn nochtans o.k.

Volgens de Boerenbond zal het nu nog moeilijker worden om de markt terug te winnen en het imago te herstellen. “Sectoren die er niets mee te maken hebben, voelen de gevolgen. Het is daarom belangrijk dat Duitsland snel de bron van de infectie vindt,” zegt de bond. Ze benadrukt nog maar eens dat er niets aan de hand is met de Vlaamse groenten.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier