Rusland beste klant van groenten- en fruitbedrijven

Redactie KW

“Het zal dit jaar de eerste keer zijn dat Rusland voor ons het export-land nummer 1 is”, zegt Dominiek Noppe, zaakvoerder van Vergro uit Meulebeke, de grootste groenten- en fruitexporteur in ons land. Ook bij Reo Veiling stelt men vast dat Rusland voor onze groententeelt aan belang toeneemt.

Vooral de jongste tien jaar is de uitvoer van groenten en fruit naar Rusland spectualair gegroeid. In 1998 was er bijvoorbeeld nog geen sprake van export van tomaten naar Rusland. vijf jaar geleden was Rusland goed voor 4 procent van de uitvoer van verse Belgische tomaten en in 2007 was dat aandeel al geklommen tot 12 procent.

In 1999 gingen 4.400 ton groenten en al 50.000 ton fruit richting Rusland. Vorig jaar waren dat al 47.000 ton groenten (een vertienvoudiging) en 190.000 ton fruit (bijna maal vier). Dat betekent dat Rusland — na Frankrijk, Duitsland en Nederland — voor groenten en fruit al ons vierde exportland is geworden.

Vroeger waren er meer, maar in West-Vlaanderen zijn er nog maar een drietal belangrijke groente- en fruitexportbedrijven overgebleven: Calsa en Demargo in Ardooie en Vergro in Meulebeke. Zeker voor die laatste is Rusland in korte tijd heel belangrijk geworden.

Dominiek Noppe: “Naar Rusland voeren wij vooral appelen en peren uit én tomaten. Peren alleen alleen al zijn goed voor 25.000 ton. Russen lusten vooral vlezige vruchten van groot kaliber, zoals dikke tomaten.”

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van 19 december 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier