RUP Vosseslag in Klemskerke wekt beroering

Redactie KW

De recreatiezone in Vosseslag wordt herschikt. Op de gemeenteraad werd het nieuwe Ruimtelijk Uitvoeringsplan voorlopig goedgekeurd. Voorlopig, want er moet nog een openbaar onderzoek komen.

De basis van het plan werd gelegd in de vorige legislatuur door toenmalig schepen van Ruimtelijke Ordening, Wilfried Vandaele. “Eerst werd het plan door leden van Bewust’12 in 2012 afgekeurd en nu pikken ze het zelf weer op”, reageert hij.

Voor het uitschrijven van nieuwe Ruimtelijke Structuurplannen in de gemeente bekwam de vorige bewindsploeg, met verantwoordelijke schepen Wilfried Vandaele subsidies van de provincie en de Vlaamse Overheid. Verschillende RUP’s werden eind vorige legislatuur nog ter voorlopige goedkeuring voorgelegd. Dat van onder meer Vosseslag kon niet op de goedkeuring rekenen van de leden van Bewust’12. Volgens Wilfried Vandaele nemen ze het plan nu over met een paar kleine wijzigingen. Schepen Kurt Beirens looft de verdienste van het plan van Vandaele, maar weerlegt dat de wijzigingen details zijn.

Het plan wil in de recreatiezone van Vosseslag de versnippering van de woonruimte en recreatiegronden tegengaan.

Ruiloperatie

“We wilden de bedrijfsmatige uitbating van kampeerzones ook in de toekomst verzekeren”, licht Wilfried Vandaele toe. “Daarnaast wilden we de versnippering van de terreinen door verkoop van zogenoemde vissershuisjes enigszins inperken.” Zo wil men tegengaan dat er nog meer witte huisjes komen die op de duur afzonderlijk tweedeverblijven worden en niet meegenomen worden in de uitbating van de bedrijfsterreinen. In de recreatiezone zitten onder meer ook de terreinen van de familie Zwaenepoel.

Initieel er volgens Wilfried Vandaele de bedoeling dat de onbruikbare stukken woonzone via een ruiloperatie naar een plaats verlegd worden waar op termijn wel gebouwd mag worden. “Voor de terreinen aan de Vosseslag geldt dat er op het gewestplan niet alleen stukken zijn ingekleurd als recreatiezone maar ook als woonzone. Sommige stukken woonzone kunnen vandaag niet als zodanig worden aangesneden bijvoorbeeld omdat ze ingesloten zijn door kampeerterreinen. Na ruil en na bouwvergunning kan er dan worden gebouwd, maar het moeten bescheiden woningen zijn en voor mensen die er hun hoofdverblijfplaats nemen. Op die manier wilden we twee vliegen in een klap slaan: recreatiebedrijven behouden en voor een deel betaalbaar wonen mogelijk maken.”

Huidig schepen Kurt Beirens ontkent dat ze copy past hebben gedaan met het plan. Maar hij geeft wel toe dat ze positief stonden tegenover het plan.

(AV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier