Ruiselede stapt in Regionaal Landschap Houtland

Redactie KW

Ruiselede treedt, samen met Ichtegem, toe tot het Regionaal Landschap Houtland. Door de bijkomende 7.553 hectare van de twee gemeenten bedraagt de totale oppervlakte van het Regionaal Landschap Houtland nu 52.387 hectare.

Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Hilde Crevits (CD&V) heeft een uitbreiding van het Regionaal Landschap Houtland goedgekeurd, met de gemeente Ruiselede, waarvan het noordelijk gedeelte aansluit bij het Bulskampveldcomplex en de gemeente Ichtegem, dat het grootste deel van het Wijnendalebos op zijn grondgebied heeft.

Natuurwaarden

De belangrijkste natuurwaarden in de gemeente Ruiselede zijn terug te vinden in het noordelijk deel van de gemeente dat aansluit bij het historische Bulskampveld. De Vorte Bossen, Gallatabossen, Slangenbos en de bossen rond Ruiseleeds veld zijn een onderdeel van het Bulskampveldcomplex en maken deel uit van het Natura-2000 netwerk. In de Vorte Bossen bevindt zich de Steeliep die in Vlaanderen slechts op een paar plaatsen voorkomt.

Laatmiddeleeuwse heiden

De uitbreiding van het Regionaal Landschap Houtland met de gemeenten Ichtegem en Ruiselede biedt meer kansen tot samenwerking rond het herstel van de laatmiddeleeuwse heiden van westelijk zandig Vlaanderen. Daarnaast zal het Regionaal Landschap zich inzetten om de bestaande activiteiten uit te breiden tot het nieuwe werkingsgebied. Hierbij wordt ondermeer gedacht aan het herstel van het drevenlandschap, het uitvoeren van een aantal kleinschalige landschapsprojecten bij landbouwers en particulieren, het graven van (amfibieën)poelen en het aanplanten van bomenrijen en hagen.

Ook de natuurgerichte recreatie wordt niet over het hoofd gezien. Het noorden van Ruiselede wordt mee opgenomen in het wandelnetwerk van het boscomplex Bulskampveld. De uitbouw van dit netwerk gebeurt in samenwerking met de provincie en de andere betrokken gemeenten Beernem, Oostkamp, Wingene.

(TVDA)?

Meer in Krant van West-Vlaanderen – De Weekbode editie Tielt van 5 september 2008

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier