Ruimtes onder Ieperse vestingmuren krijgen functie

Redactie KW

Er is meer duidelijkheid over de herinrichting van de souterrains in de Bollingstraat in Ieper. Deze bevinden zich achter de Sint-Jacobskerk. Deze ondergrondse ruimtes onder de vestingmuren krijgen diverse functies.

Eén ervan zal ingericht worden als interpretatiecentrum (een soort bezoekerscentrum) voor de vestingen. Daar zal het publiek via infopanelen en computervoorstellingen (touchscreen) kunnen kennismaken met de evolutie van de vestingbouw in Ieper. Deze permanente tentoonstelling zal het publiek uitnodigen om het vestinglandschap te verkennen. Maar ook wie meer achtergrond wil over de vestingen en de vestingbouw zal er terecht kunnen. In een ander souterrain komt er een cafetaria. Een derde souterrain wordt polyvalente ontmoetingsruimte. Een vierde wordt polyvalente tentoonstellingsruimte. De vijfde ondergrondse zaal zal worden ingericht als educatieve ruimte, waar diverse workshops zullen worden gegeven. Bovenop de souterrains komt er een verftuin, met planten die in de middeleeuwen gebruikt werden om wol te verven (voor het befaamde Ieperse laken).

Muren en Tuinen

Dat is vanmorgen in Ieper gezegd op de studiedag in het kader van het Interreg-project Muren & Tuinen. Grote thema’s binnen dit project zijn: Groenbeheer en duiding vestinglandschap, historische duiding, en 300 jaar grens (1713-2013). Aan dit project nemen 22 partners deel: uit ons land zijn dat de provincie West-Vlaanderen, de steden Brugge, Ieper en Veurne, en de vzw Kempens Landschap. Verder ook partners uit Noord-Frankrijk (Département du Nord, en diverse steden), uit het Verenigd Koninkrijk en uit Nederland.

KV – PL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier