Ruim 2 jaar ten onrechte een leefloon van OCMW Ieper

Redactie KW

Dusan K. (37) uit Ieper slaagde erin het OCMW van Ieper te bedriegen. De man trok 2,5 jaar het leefloon en dit voor een totaal van 20.000 euro. Hij verzweeg echter dat hij ook genoot van een invaliditeitsuitkering.

De verdediging gaf de feiten toe en zei dat haar cliënt die mentaal zeer zwak staat en die het financieel moeilijk heeft 50 euro per week wil terugbetalen. De verdediging gaf ook het OCMW een sneer omdat het meer dan twee jaar duurde vooraleer het OCMW dat vaststelde.

“In het ongewisse”

De voorzitter van Ieperse OCMW had een ander verhaal. “De man in kwestie kwam België illegaal binnen en pas na zijn erkenning werden hem achterstallen uitbetaald door de dienst die zich in Brussel inlaat met het uitbetalen van invaliditeitsvergoeding”, aldus Marieke Cloet. “Normaal worden wij door die dienst op de hoogte gebracht, maar in dit geval gebeurde dat niet en bleven we lange tijd in het ongewisse. Toen wij dat zes maanden geleden ontdekten, namen wij onmiddellijk contact met de man om dat financieel te regelen. Het opgestreken geld was echter intussen uitgegeven aan onder meer aan een nieuwe wagen en van terugbetalen kwam er niets in huis.”

De man werd veroordeeld tot veertien maanden cel met uitstel en een effectieve boete van 550 euro. Aan de burgerlijke partij moet hij 20.357 euro terug betalen.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier