Roodrijders vrijgesproken door hiaat in verkeerswet (2)

Redactie KW

Zo’n vijftien chauffeurs die door het rood licht reden op de ring rond Roeselare krijgen daarvoor toch geen boete. Op het eerste zicht een merkwaardige uitspraak van de rechter. Maar het rode licht was een rode pijl die in combinatie stond met een groen rond licht en daarover staat niets in de wegcode. Door het hiaat in de wetgeving dat al jaren bestaat zullen nu wellicht nog honderden chauffeurs vrijgesproken worden.

Een aantal chauffeurs die op dit kruispunt van de Ring rond Roeselare met de Beversesteenweg linksaf sloegen ondanks een rode pijl naar links moeten toch geen boete betalen. De rode pijl brandde in combinatie met een groen rond licht. Eén van de vrijgesproken chauffeurs is een man uit Torhout.

Verwarrende verkeerslichten

“Mijn cliënt heeft van in het begin gesteld dat hij verward was doordat de lichten zich in combinatie aanboden en daar het feit dat ze niet loodrecht boven de rijstrook waren aangebracht,” zegt advocaat Bart Van Reybrouck.

Inmiddels staan de lichten wel al loodrecht op de rijstroken maar eenzelfde situatie doet zich wel nog voor een kruispunt verderop. Maar vooral de combinatie van de lichten doet de wenkbrauwen fronsen. In de wegcode staat immers niets over een rode pijl in combinatie met een groen licht.

Heel wat nieuwe kruispunten met beruchte pijllichten

“In Roeselare zijn de laatste jaren heel wat kruispunten zo ingericht,” zegt politiecommissaris Rudy Cracco van de politiezone RIHO. “Ik denk dat er in heel Vlaanderen heel wat punten zo zijn. Bij ons gaat het om kruispunten die aangepast zijn in het kader van het aanpakken van de zwarte punten.”

Ofwel moet de wegcode aangepast worden, want merkwaardig genoeg zegt ze wel hoe een chauffeur zich moet gedragen bij een groene pijl in combinatie met een rood rond licht. Precies volgende maand wordt de vernieuwde wegcode gepresenteerd, een gelegenheid dus om het hiaat weg te werken.

(jv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier