Ronde van Vlaanderenwinnares Grace Verbeke over verleden en toekomst

Redactie KW

De 25-jarige Aartrijkse, zondag dé publiekstrekker in de Prijs Stad Roeselare, mag zich sinds haar zege in de Ronde van Vlaanderen tot ‘s werelds beste wielrensters rekenen. De man die haar op weg hielp? Oostendenaar Jurgen Dereere (37), viervoudig Europees kampioen duatlon. Hun ambitie? Wereldtitel, olympisch goud én de IronMan van Hawaï. Een dubbelgesprek.

De kiem van hun samenwerking ontsproot tijdens mountainbiketochten in de winter van vorig jaar. „Ik raakte onder de indruk van Grace”, vertelt Jurgen. „Ze kon zonder veel moeite volgen, aan een lage hartslag. Uitzonderlijk voor een vrouw. Enkele weken later vertelde ze welke trainingen ze op stage in Portugal afgewerkt had. Ik viel bijna van mijn stoel! Geen variatie, geen kwaliteit, geen intensiteit. Niets. Ik kon dat niet aanzien en heb voorgesteld om haar trainer te worden. Ze ging meteen akkoord.”

“Samenwerking rendeerde onmiddellijk”

De samenwerking rendeerde onmiddellijk: twee topvijfplaatsen in een Wereldbekerwedstrijd en een negende stek op het WK in Mendrisio. De definitieve stap naar de wereldtop zette de Aartrijkse begin april in de Ronde van Vlaanderen, met een prachtige solo vanaf de Muur. Na de finish zwaaide Verbeke, die door een contract bij defensie fulltime op het wielrennen kan focussen, met lof naar de man die haar leerde wat écht trainen was: Jurgen Dereere.

Explosieve sprintjes

Grace Verbeke: „Vroeger kon ik vrij lang volgen, maar als de toppers hun beslissende demarrage plaatsten, moest ik afhaken. Ik kon zelf niets forceren door een gebrek aan explosiviteit en kracht. Daar laat Jurgen me nu heel gericht op trainen. Meer interval, in blokjes. Tijdens een kermiskoers krijg ik zelfs specifieke opdrachten mee: rustig beginnen en dan erin vliegen of omgekeerd, met zo veel mogelijk explosieve sprintjes. Een groot verschil met vroeger. Toen koerste ik gewoon mee met de groten hoop.”

Vooruitgang

Jurgen Dereere: „Ik schat dat Grace nog een progressiemarge van vijf procent heeft. In topsport – waar het om details gaat – is dat heel veel. Alleen zal dat met kleinere stapjes gebeuren dan in het voorbije jaar. Logisch dat je rap vooruitgang boekt als je bijna vanaf nul begint. Het is de kunst om ook volgend seizoen en het seizoen daarna nog te verbeteren. Maar daar twijfel ik niet aan. Binnenkort starten we met trainingen op de tijdritfiets en achter de brommer. Volgende winter opnieuw in de fitness, waardoor ze nog krachtiger zal worden. Ik zal de trainingen ook blijven variëren zodat haar lichaam voldoende nieuwe prikkels krijgt. Met zo’n grote motor kunnen de resultaten niet uitblijven.” …

(JC)

Het hele interview in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 23 april 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier