Ronde van Vlaanderen slechts 45 km door West-Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen vertrekt opnieuw uit Brugge, maar rijdt slechts 45 km doorheen de provincie.
Redactie KW

In Brugge is het parcours van de Ronde van Vlaanderen voorgesteld. Startplaats blijft de Grote Markt in Brugge. De ronde passeert ook door Kanegem, als eerbetoon aan Briek Schotte, die dan precies vijf jaar overleden is. Omdat het Oost-Vlaamse Wetteren dit jaar Dorp van de Ronde is, verlaat Vlaanderens mooiste al na 45 kilometer onze provincie.

De Ronde van Vlaanderen vertrekt ook op zondag 5 april volgend jaar van op de Grote Markt in Brugge. De renners verlaten deze keer al na 45 kilometer onze provincie. Omdat het Oost-Vlaamse Wetteren dit jaar dorp van de Ronde is, rijden de renners niét door Zuid-West-Vlaanderen.

“We hebben maar 260 km en we willen aan het finaleparcours niet raken, het sportieve in de Vlaamse Ardennen. Dat maakt dat we een beetje moeten afwijken. We doen het wel zeer graag, de eerste honderd kilometer in West-Vlaanderen, Oostende, Roeselare, Kortrijk: het leeft overal in die gemeenten. Ook kleinere gemeenten zoals Ichtegem of Bellegem. Maar door de keuze zijn we nu sneller uit West-Vlaanderen weg”, zegt Wim Van Herreweghe van de Ronde van Vlaanderen.

De Ronde rijdt de provincie uit langs Kanegem, als eerbetoon aan Briek Schotte. De Flandrien overleed vier jaar geleden tijdens de Ronde van Vlaanderen. Het dorp van de ronde is afwisselend een West- en Oost-Vlaamse gemeente, maar de start van de koers, dat blijft een Brugse aangelegenheid, al zeker tot 2011.

De laatste jaren staat er steeds meer volk langs de weg, en zijn er meer randactiviteiten. Wie iets organiseert, moet een vergunning aanvragen. “Onze bedoeling is dat wij alles wat gebeurt langs het parcours in kaart brengen, zodat we eigenlijk alles beheersbaar kunnen maken. We hebben geen problemen met mensen die een initiatief nemen, maar ze moeten een vergunning aanvragen en moeten in overleg met de gemeente en de organisatie één en ander afspreken”, zegt Geert Vandenbon van de Ronde van Vlaanderen.

Wielerminnend West-Vlaanderen kijkt alvast uit naar een herhaling van vorig jaar, met een West-Vlaamse winnaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier