Romeinse sporen gevonden langs A11 in Dudzele

Redactie KW

Van juli tot oktober 2013 heeft een ploeg van Raakvlak opgravingen uitgevoerd aan de N348 in Dudzele.

Raakvlak, de Intergemeentelijke Dienst voor Archeologie in Brugge en Ommeland, werkt op de site aan het tracé van de toekomstige A11. Dat wordt de nieuwe snelwegverbinding tussen Westkapelle, Zeebrugge en Knokke-Heist. Tijdens het onderzoek is een zandrug over een afstand van meer dan 100 meter blootgelegd.

De zandrug is bedekt door een dikke laag veen en klei. Op de zandrug zijn sporen uit de prehistorie en de Romeinse tijd aangetroffen. De sporen uit de Romeinse tijd houden verband met zoutwinning. Voorlopig hebben de archeologen vooral kleine scherven van containers gevonden.

Sporen van tijdelijke bewoning

Bovenop de zandrug hebben archeologen ook sporen van tijdelijke bewoning teruggevonden. De onderzoekers vonden ook een waterput met onderaan een gevlochten mand zonder bodem. De inhoud van de mand geeft waardevolle informatie over de vegetatie. Op basis van onderzoeken lijkt het alsof er geen akkers of moestuinen in de buurt liggen. Dat kan erop wijzen dat de tijdelijke nederzetting volledig gericht was op zoutwinning.

De verwerking van het onderzoek is volop aan de gang.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier