Roland Defreyne naar de Kamer

Redactie KW

Hoewel Roland Defreyne niet verkozen raakte als Vlaams parlementslid, kon de Gistelse oud-burgemeester zondagavond toch de champagne ontkurken. Omdat Bart Tommelein verkozen werd als Vlaams parlementslid – en dat mandaat ook effectief opneemt – neemt hij ontslag in de Kamer, waardoor Roland Defreyne als zijn opvolger straks de eed als federaal volksvertegenwoordiger afleggen.

De 55-jarige Defreyne volgde Grieks-Latijnse humaniora aan het toenmalige Onze-Lieve-Vrouwecollege in Gistel en het Sint-Jozefsinstituut in Torhout. Aan de Gentse universiteit behaalde hij twee licenties : rechten en notariaat. Samen met Eddy Allosery en Noël Cordier bouwde hij op de ruïnes van de liberale strekking in Gistel een nieuwe beweging op die, onverwacht, vier zetels in de wacht sleepte bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1988.

Oud-burgemeester

De gedoodverfde coalitie van CVP en SP kwam één zetel te kort voor een meerderheid en zo werd Roland Defreyne schepen op 1 januari 1989. De twee volgende legislaturen was hij burgemeester en momenteel is hij de onbetwiste oppositieleider in de Gistelse gemeenteraad.

Hij steekt niet onder stoelen noch banken dat hij in de volgende legislatuur opnieuw hoopt burgemeester te zijn.

“In de veronderstelling dat ik in 2012 nog altijd Kamerlid ben en na de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw burgemeester word, dan neem ik ontslag als Kamerlid. Naar mijn mening zijn die twee mandaten niet te cumuleren. Alleen al de vele verplaatsingen naar Brussel zijn een serieus beletsel”, laat hij optekenen.

Binnenlandse zaken

In het parlement zal Roland Defreyne alvast lid worden van de commissie binnenlandse zaken. “Deze commissie heeft onder meer veiligheid, politie en brandweer als bevoegdheden. Ook het bekende comité P, dat de politiediensten moet evalueren, valt hieronder. Deze commissie komt trouwens minstens n keer per week samen”, legt Defreyne uit.

Roland Defreyne is getrouwd met Liliane Dumarey en heeft drie zonen, Vincent, Clement en Gauthier. (AN)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 12 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier