Roger Vangheluwe ontving kinderen uit probleemsituaties op bisdom

Redactie KW

Het was een tijd stil rond Roger Vangheluwe, maar nog net voor Nieuwjaar pakt het weekblad Humo uit met nieuwe onthullingen. De Brugse bisschop die misbruik van zijn neefje bekende, ontving in het bisdom ook kinderen van de Bijzondere Jeugdbijstand, kinderen uit ontwrichte gezinnen en probleemsituaties. Sommigen brachten er de nacht door.

Roger Vangheluwe zou, toen hij bisschop van Brugge was, naast zijn neefje ook kinderen uit “Huize Godtschalck” in Loker, een deelgemeente van Heuvelland, in de Westhoek, misbruikt hebben. Dat schrijft het weekblad Humo. “Als de bisschop in de leefgroepen rondhing, stond zijn hele houding me niet aan. Hij ging té intiem met de kinderen om. Hij haalde hen aan, gaf hen een aai, knuffelde hen en nam hen op schoot”, getuigt een staflid. “We zagen dat hij te dicht bij de kinderen stond, maar we hebben nooit aan pedofilie gedacht”, voegde hij eraan toe.”We konden nergens terecht met onze bedenkingen – ook niet bij onze ouders. (…) Het was beter om te zwijgen. De handtastelijkheden van Vangheluwe waren taboe”, getuigt een slachtoffer aan Humo.

Zuster Astère

In de bisschoppelijke residentie in Brugge liet Vangheluwe bovendien kinderen uit de instelling overnachten. Veel draaide rond de figuur van zuster Astère, vijfentwintig jaar lang de toeverlaat van Vangheluwe. Zuster Astère waste en plaste, kookte voor de bisschop en sloofde zich uit. Maar daarvoor was ze zestien jaar opvoedster in Huize Godtschalck in Loker, bij Heuvelland. Daar had ze de reputatie een harde tante te zijn die geen overtredingen tegen de regels toeliet. Godtschalck was aanvankelijk een weeshuis, maar ving op de duur ook kinderen op uit probleemsituaties of uit gezinnen uit moeilijke gezinssituaties. Verschillende oud-medewerkers en kinderen die er toen verbleven, getuigen nu in Humo over zuster Astère en haar aanpak in Huize Godtschalck.

(FV – Bron Humo.be)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier