Roeselare verlaagt belastingen en schaft huisvuiltaks af

Redactie KW

In Roeselare worden de personenbelasting, de roerende voorheffing verlaagd en de huisvuiltaks zelfs afgeschaft. Bij de aanstelling van het nieuwe gemeentebestuur werden de belastingstarieven nog spectaculair verhoogd. Op een bepaald ogenblik had Roeselare zelfs de reputatie van Vlaamse gemeente met de hoogste belastingdruk. Maar uit de opmaak van de nieuwe begroting bleek dat er ruimte was voor lastenverlaging.

Na een fikse verhoging van de fiscale lasten in 2007 en een eerste verlaging in 2009 plant het stadsbestuur voor 2011 dus een nieuwe lastenverlaging : de aanvullende personenbelasting daalt van 8,9 naar 8,5 procent en de opcentiemen op de onroerende voorheffing gaan van 1875 naar 1810. Daarbovenop schaft Roeselare vanaf 2011 ook de huisvuiltaks (62 euro of 50 euro, afhankelijk van de gezinssituatie) af.

Bij de voorbereiding van het budget 2011 was een nieuwe, substantiële verlaging van de fiscale lasten het uitgangspunt. “We hebben de voorbije jaren zware inspanningen aan de burgers gevraagd. Ons vliegtuig had heel wat kerosine nodig om de nodige hoogte te nemen. Nu kunnen we gaan ‘eco-vliegen’. Met minder kerosine, maar even kwalitatief en duurzaam”, zegt burgemeester Luc Martens. “Een nieuwe lastenverlaging kon gewoon niet vroeger.”

Besparen

Om die ruimte voor een verdere fiscale verlaging te creëren, moet het stadsbestuur besparen. “De genomen engagementen ten aanzien van het personeel worden wel nagekomen, maar de personeelsgroei wordt ingeperkt, de werkingsuitgaven worden geplafonneerd en het energiegebruik wordt teruggedrongen.” Verder engageert het stadsbestuur zich om de enorme schuldenlast verder te verminderen.

Door de lastenverlaging krijgt de stad voor 2011 2,5 miljoen euro en voor 2012 3 miljoen euro minder ontvangsten. “Die inspanning is inderdaad niet vanzelfsprekend. We blijven een dynamisch beleid op zowat alle domeinen voeren.” Met de lastenverlaging komt het stadsbestuur ook tegemoet aan de blijvende vraag van een groep actievoerders (Okra, Gezinsbond én ACV) om de belangrijkste gemeentebelastingen te laten dalen. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier