Roeselare tekent derdenverzet aan tegen vonnis van vrederechter in kader van parkeerboetes

Redactie KW

UPDATE VIDEO – Het stadsbestuur tekent derdenverzet aan tegen het vonnis van de vrederechter, die vorige week besliste om op basis van ‘schending van de privacy’ parkeerboetes kwijt te schelden. “Het gaat om een principiële kwestie”, zegt schepen Carl De Keukelaere. “We willen hiermee ook onze hardwerkende stadsontvanger beschermen.”

Vrederechter Jan Nolf sprak vorige week woensdag 25 mei een opmerkelijk vonnis uit : bijna 300 foutparkeerders die het vorig jaar vertikten hun boete te betalen, gingen zowaar vrijuit. In Roeselare is het de nv Parkeren Roeselare die foutparkeerders beboet, nadat de stad met die private parkeerbeheerder een exploitatieovereenkomst had afgesloten. Om te weten wie de boete moest ontvangen, werd voor de identiteitsgegevens een beroep gedaan op de stadsontvanger van Roeselare. Die speelde de gegevens van de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) door.

Wet op privacy overtreden

Volgens vrederechter Jan Nolf werd zo echter de wet op de privacy overtreden. Een stad mag blijkbaar alleen identiteitsgegevens doorgeven als het parkeerbedrijf een protocol heeft afgesloten met de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. De nv Parkeren Roeselare sloot die overeenkomst pas begin dit jaar af. In heel het land werden amper 36 gemeenten en 50 parkeerbedrijven het eens over zo een protocol.

Volgens financieschepen Carl De Keukelaere (CD&V) is de conclusie van de vrederechter “vatbaar voor kritiek”. “Op de website van de privacycommissie staan voorwaarden. Het dagelijks consulteren van alle websites van de onderscheiden overheden kan geenszins als een wettelijke verplichting worden aanzien.” Een omzendbrief kwam er pas begin december 2010. “Vanaf 1 maart 2011 moet een protocol met hen worden afgesloten, niet voor die datum.”

Stadsontvanger beschermen

Het schepencollege besliste maandagmiddag om tegen het vonnis van de Roeselaarse vrederechter derdenverzet aan te tekenen. “Het gaat om het principe en we willen onze hardwerkende stadsontvanger beschermen.” De stad, die een deel van de parkeerboetes ontvangt, hoopt met deze procedure het huidige vonnis teniet te doen. “We nemen in deze ook onze politieke verantwoordelijkheid.” (LVA)

Meer hierover in de Krant van West-Vlaanderen en vanavond in het journaal van WTV. Of klik hier voor het beeldverslag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier