Roeselare subsidieert muziekfestivals door hun culturele meerwaarde

Redactie KW

De stad Roeselare gaat in de toekomst muziekfestivals subsidiëren. “Met deze subsidiëring worden de muziekfestivals erkend als een culturele meerwaarde voor de stad”, duidt schepen Kris Declercq. Groen! wilde ook andere kunstvormen gesubsidieerd zien. Het Vlaams Belang vroeg meer aandacht voor de overlast. De meerderheid ging niet in op de amendementen van de oppositie.

Met een festival wordt bedoeld ‘een voor het publiek toegankelijk evenement, met diverse presentaties door verschillende muzikale kunstenaars op één of meerdere locaties die op wandelaftand van elkaar zijn verbonden’. “Beginnende organisatoren kunnen nog altijd een beroep doen op projectsubsidies.”

Dit jaar 3.500 euro voorzien

De accenten van het nieuwe subsidiereglement zijn : muziek georganiseerd door het lokale middenveld erkennen als een volwaardig cultureel aanbod binnen de stad, het organiseren van een festival is een doel op zich en de inhoudelijke en toetsingscriteria vormen een garantie om kwaliteit te garanderen. In de begroting 2011 werd een krediet van 3.500 euro voorzien.

“Waarom wordt deze subsidie beperkt tot een ‘muziekfestival’ ?”, aldus Groen!-raadslid Filiep Bouckenooghe. “Waarom zijn andere kunstvormen niet toegelaten. We denken aan dans-, straattheater-, circusfestivals. Je stuurt met dit reglement te veel in de richting van ‘muziek’.”

“Het is niet echt de taak van de stad om exclusief de organisator te zijn van festivals”, aldus cultuurschepen Kris Declercq (CD&V). “De Spil ondersteunt bijvoorbeeld het Trax-festival, niks meer. Het is net onze bedoeling om kleinere, kwaliteitsvolle organisaties te steunen. In het kader van een vernieuwd subsidiereglement komt er in het najaar een aanpassing. Daar zullen andere kunstvormen aan bod voldoende aan bod komen en beter worden gehonoreerd.”

Overlast- en opkuisplan

Het Vlaams Belang vraagt meer aandacht voor overlast. “We willen graag de inhoudelijke criteria aanpassen. Verder moet er meer rekening worden gehouden met gevolgen van overlast. Daarom pleiten we voor een overlast- en opkuisplan”, aldus Peter Logghe. De meerderheid ging niet in op de door de oppositie ingediende amendementen. (LVA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier