Roeselare pakt uit met actiepunten in minderhedenbeleidsplan

Redactie KW

Het aantal allochtonen in Roeselare is de jongste jaren flink toegenomen. De stad pakt daarom uit met concrete actiepunten in het nieuwe minderhedenbeleidsplan dat gisteren op de gemeenteraad werd goedgekeurd. Zo krijgt het stadspersoneel een cursus om beter te communiceren met de allochtonen. Roeselare wil hen zo veel mogelijk in het dagdagelijkse leven betrekken om geen verloren generatie te creëren die later in opstand komt.

Centrumstad Roeselare telt ruim 6 procent allochtonen en dat terwijl er vijf jaar geleden nauwelijks waren. De stad vindt het dan ook hoog tijd om hen meer in het maatschappelijke leven te betrekken. Het nieuwe minderhedenbeleidsplan 2012-2014 dat de gemeenteraad gisteravond goedkeurde zet daar dan ook uitgesproken op in.

“Als ze dan het Nederlands onder de knie hebben, dan zouden wij een badge uitreiken met daarop: ik kan Nederlands spreek mij aan in het Nederlands”, zegt schepen van Welzijn Griet Coppé. “Anderzijds laten we ook ons eigen stadspersoneel cursussen Klare Taal volgen waarbij ze in heel eenvoudige taal de mensen te woord kunnen staan aan de balie”.

Roeselare wil met zijn uitgesproken minderhedenbeleid later problemen voorkomen. “Dan denken we aan de recente rellen in andere steden, grote steden als Londen, Parijs en Rijsel. Dat willen we niet en daarom zetten we in om hen te stimuleren zodat ze één zijn met onze bevolking. Hoe moeilijk dat ook is”, zegt schepen Coppé.

Vooral de integratiedienst moet de vinger aan de pols houden. Via contact met het onderwijs en andere instellingen moet die problemen snel oplossen. In kinderopvang ‘t Zonneke waar veel kinderen van allochtonen verblijven die een inburgeringcursus volgen, wierp dat al z’n vruchten af. De communicatie zorgde hier voor misverstanden. “We zijn dan beginnen werken met pictogrammen zodat we zeker de belangrijkste zaken konden duidelijk maken: is het kind ziek, heeft het weinig geslapen, welke voeding wil ik”, zegt Karen Devriendt van Kinderopvang ‘t Zonneke.

Het nieuwe minderhedenbeleidsplan heeft ook aandacht voor andere minderheidsgroepen zoals laaggeletterden en mensen met een handicap. (KB)

Meer nieuws op WTV vanavond vanaf 18u00.

Roeselare pakt uit met actiepunten in minderhedenbeleidsplan

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier