Roeselare ontwikkelt masterplan voor openbare verlichting

Redactie KW

Hoewel het gezellig wandelen kan zijn bij het licht van de straatlantaarns, slorpen de vele lichtpunten heel wat energie op, met een hoge eindafrekening tot gevolg. Om de energiefactuur binnen de perken te houden heeft Roeselare een masterplan openbare verlichting ontwikkeld.

Nieuwe armaturen en lampen

Het masterplan openbare verlichting gaat over het duurzaam vernieuwen van de openbare verlichting op lange termijn. Zo krijgen de straten op termijn dezelfde armaturen. Dit oogt niet enkel mooier, maar levert ook een flinke energiebesparing op. Alle lichtpalen op invalswegen, straten en steegjes die Roeselare beheert, worden vervangen door energiezuinige en uniforme straatlantaarns. Op de gewestwegen behoort de verlichting tot het beheer van de Vlaamse Overheid. Deze lampen vallen niet onder het masterplan.

Dimmen

Het masterplan raadt ook aan om in enkele deelruimten de lichten te dimmen. Dat betekent concreet dat tussen 22 u. en 6 u. het lichtniveau wordt verminderd. Hier en daar zal ook een aantal lichtpunten sneuvelen, want op vandaag staan heel wat straatlantaarns in bepaalde gebieden te dicht bij elkaar. Een eerste groot project in de uitvoering van het masterplan is de wijk het Biezenhof. Deze wijk telt momenteel 170 lichtpunten.

(A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier