Roeselare leert jongeren verstandig omgaan met alcohol

Roeselare ontraadt jongeren met een campagne om teveel alcohol te drinken na de examens
Redactie KW

Roeselare wil met de eindejaarscampagne ‘bekijk het es nuchter’ jongeren verstandig leren omgaan met alcohol. In de cafés zullen affiches opgehangen worden met het logo: een roze olifant. Hoogtepunt is volgende week woensdag na de examens, dan zal ook een sensibiliseringsgo-cart door de straten rijden. De stad wil zo voorkomen dat jongeren nog op de spoedafdeling terecht komen door alcoholmisbruik.

De campagne ‘Alcohol. Bekijk het es nuchter’ is opgezet door de politiezone RIHO, het stedelijk jeugdcentrum Diezie en het Sociaal Huis Welwel. Jongeren mogen feesten, maar op een verstandige manier, dat is het uitgangspunt. Langs de scholen worden tips voor de ouders verspreid om alcohol bespreekbaar te maken. De campagne moet vooral volgende week woensdag, als de examens voorbij zijn,effect hebben.

“Voor de scholen hebben wij een brief opgemaakt om aan de ouders te geven,” zegt drugzpreventiemedewerker Soetkin Neirynck. “Bij de horecazaken en de winkels zullen affiches opgehangen worden en er zullen T-shirts uitgedeeld worden. Op de dag zelf zullen we met een go-cart rondrijden en sensibiliseringsspelletjes doen.”

De burgemeester vaardigt die dag ook een speciaal besluit uit. Jongeren mogen niet met alcohol over straat lopen. Wie dat wel doet krijgt een boete van 75 euro. Het is de eerste keer dat de stad zo’n jongerencampagne voert.

” Het blijkt uit onderzoek van heel veel alcoholverslaafden de kiem in het studentenleven ligt wanneer men weekend na weekend of zelfs dag na dag uitgaat en drinkt,” zegt Luc Martens.

Naast de jongerenactie wil de politiezone RIHO ook zo’n 2000 ademtesten afnemen bij de traditionele BOB-campagne. En ook dit jaar is er de actie ‘Er is meer controle dan je denkt’,in de winkelbuurt. De politie patrouilleert extra in de centra tijdens de eindejaarsinkopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier