Roeselare gaat niet in op voorstel voor een verplicht toilet in nieuwe winkels

Redactie KW

De bestuursmeerderheid gaat niet in op het voorstel van N-VA-raadslid Frederik Declercq om nieuwe winkels te verplichten een toilet op hun verkoopsoppervlakte te voorzien. Volgens schepen Griet Coppé zijn er op het grondgebied heel wat in kaart gebrachte openbare toiletten. En als de nood zo hoog zou zijn, zouden de winkels daarin zelf voorzien.

N-VA Roeselare stelt voor dat de stad een nieuwe gemeentelijke stedenbouwkundige verordening zou uitschrijven waarin winkels met een verkoopsoppervlakte van meer dan 150 vierkante meter verplicht zouden worden om een toilet toegankelijk voor klanten te voorzien. “Winkelen met kleine kinderen of kleinkinderen is niet altijd een pretje”, stelt N-VA-raadslid Frederik Declercq. “Zeker niet als men wordt geconfronteerd met de hoge nood van hun oogappel en er geen toilet in de winkel toegankelijk is. Door deze verplichting op te nemen zou de stad zich verder profileren als kind- en gezinsvriendelijke stad.”

De meerderheid gaat niet in op het voorstel. Volgens schepen Griet Coppé zijn er heel wat openbare toiletten, die nog maar pas op een handig kaartje werden samengevat. “Het idee mag dan al goed zijn, zo’n verordening is nu niet aan de orde. Eventueel willen we het voorstel wel ten gronde bespreken. Indien winkels zoveel vragen zouden krijgen, zouden die nu al een toilet voorzien. En zo zijn er verschillende winkels, waar – al dan niet tegen betaling – de sanitaire voorzieningen kunnen worden gebruikt.” (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier