Roeselaarse werfleider moet geen schadevergoeding betalen aan slachtoffers Gellingen

Redactie KW

De Roeselaarse werfleider van de werken op het industrieterrein in Gellingen moet de slachtoffers van de enorme gasontploffing die daar plaats vond dan toch niet vergoeden. Dat heeft het Hof van Beroep in Bergen beslist. Kristof Dewaele reageert opgelucht.

Een som van 100 miljoen euro hing Kristof Dewaele uit Roeselare boven het hoofd. Hij was zeven jaar geleden de werfleider in Gellingen waar een gasleiding geraakt werd en zich een enorme ontploffing voordeed met 24 doden en 132 gewonden. Hij reageert nu opgelucht op het feit dat hij geen schadevergoeding moet betalen. Kristof Dewaele: “Ik leef natuurlijk nog altijd erg mee met de nabestaanden maar als ik persoonlijk daarvoor zou hebben moeten instaan, dan was dat gewoon onmogelijk geweest, dus ik ben wel opgelucht.”

De werfleider ging destijds niet in beroep tegen zijn strafrechtelijke veroordeling voor onopzettelijke doodslag en onopzettelijke slagen en verwondingen. Hij bekende schuld. “Ik heb uiteindelijk voor en na het stabiliseren te weinig controles uitgevoerd naar de diepte van beide gasleidingen.”

Fluxys is schuldig

Het hof van beroep van Bergen heeft nu vijf van de veertien beklaagden wettelijk aansprakelijk gesteld . Die wettelijke aansprakelijkheid, en dus de schadeloosstelling van de burgerlijke partijen, zal verdeeld worden tussen de architect van de werf, Erwin Persoons, de veiligheidscoördinatoren Kamiel en Karin Vijverman, en de ondernemingen Husqvarna Belgium en Fluxys. Advocaat Alberic Van Eeckhout: ” Ik denk dat dit heel terecht is dat Fluxys daarbij zit. Als je bedenkt dat mijn cliënt daar met zwaar materiaal gedurende weken bezig was en dat daar mensen van Fluxys toezicht hielden en dat die nooit een opmerking hebben gemaakt of de werken hebben stil gelegd, dan is het logisch dat het bedrijf nu de gevolgen draagt.”

(BS/KB)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier