Roeselaarse vrederechter wil meer uitleg over invordering parkeerboetes

Redactie KW

In het vredegerecht werd vrijdagvoormiddag 25 maart een eerste themazitting gehouden over de dagvaardingen rond niet-betaalde parkeerretributies. Vrederechter Jan Nolf maakte van de gelegenheid gebruik om het personeelstekort in zijn vredegerecht aan te klagen en stelde bijkomende vragen over de invordering van parkeerretributies door de private parkeerbeheerder NV Parkeren Roeselare

Vrederechter Jan Nolf, die op vrijdag 25 maart een eerste themazitting hield over niet-betaalde parkeerretributies, vindt dat de ‘materie parkeergelden’ verkeerdelijk bij de vrederechter is geparkeerd. Hij is voorstander om die zaken door de politierechtbanken te laten behandelen. “Er komen 1.700 nieuwe invorderingen voor parkeerretributies bij, 40 procent zaken erbij, wat niet haalbaar is. Een eerdere vraag voor extra personeel werd door de minister van Justitie afgewezen.”

Geen machtiging van privacycommissie ?

Terug naar de zitting zelf : een aantal zaken werden doorverwezen naar een latere zitting eind mei. Opvallend is ook dat heel wat mensen hun parkeerretributie betaalden nadat de dagvaardiging in de bus viel en na de rolzetting. Amper een tiental personen kwam in eigen naam naar de zitting. In 134 van de 216 zaken kwam niemand opdagen, maar het verstekvonnis wordt pas op donderdag 5 mei uitgesproken.

Vrederechter Jan Nolf stelde een aantal vragen aan de advocate van de nv Parkeren Roeselare. Het gaat dan onder meer over de opvraging van de persoonsgegevens, de draagwijdte van de geheimhoudingsplicht van de stadsontvanger,… De stad Roeselare beschikt blijkbaar ook niet over een voorafgaande machtiging van de privacycommissie en de verbintenis van de nv Parkeren Roeselare werd pas op 5 januari 2011 ontvankelijk verklaard.

Gelijke behandeling ?

Daarenboven vraagt vrederechter Jan Nolf zich af hoe de gelijke behandeling tussen Belgische en buitenlandse nummerplaathouders is geregeld. Na het overhandigen van de besluiten door de advocate van nv Parkeren Roeselare wordt een verstekvonnis begin mei verwacht. (LVA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier