Roeselaarse vrederechter klaagt al langer onveiligheid van gerechtsgebouwen aan

Redactie KW

“Het gebouwenbeheer – en dus de veiligheid – is een goed voorbeeld van de nachtmerrie van justititie”, reageert vrederechter Jan Nolf op de aanslag op het gerechtsgebouw in Kortrijk. Uit een doorlichting van de veiligheid bleek verleden jaar nog dat het Roeselaarse vredegerecht ‘gebuisd zonder herkansing’ was.

Maandagmiddag werd brand gesticht in het gerechtsgebouw van Kortrijk. Een onbekende gooide een brandbaar product tegen de deur van het kantoor waar de voorzitter van de rechtbank en andere medewerkers vergaderden. “Ook in Roeselare had ik ooit een brandstichting : aangestoken toiletpapierrollen in de luchtkoker van het toilet naast mijn bureau. Het vuurde doofde vanzelf bij gebrek aan zuurstof.” Eind verleden jaar kreeg het vredegerecht een doorlichting op het gebied van veiligheid. “Met het voorspelbaar besluit : gebuisd zonder onderscheiding.”

Zelfs het bureau van de vrederechter beantwoordt niet aan de meest elementaire arbeidsvoorwaarden. Per definitie is er geen vluchtweg, en nog erger : er kan zelfs geen raam open. In veel bedrijven wordt voor minder gestaakt”, zegt vrederechter Jan Nolf. Hij pleit voor meer veiligheid. “Camera ? Onmisbaar. Alarmknop ? Toch liever geen dure dodemansknop. Wel een intercom die je dagelijks tussen zittingszaal, griffie en kabinet soepel kunt gebruiken voor praktische opdrachten. Niemand wil een bunker, want dan is de rechtzoekende zelf het slachtoffer.” Meer info op www.vredegerechtroeselare.be. (LVA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier