Roeselaarse twintiger nacht vast in Canadese gevangenis

Redactie KW

Wat een prachtig jaar als au pair in Canada moest worden voor de 20-jarige Lise-Marie Deylgat, draaide uit op een hel. Omdat de twintiger niet beschikte over het vereiste werkvisum werd ze een dag opgesloten in de plaatselijke gevangenis en weer op het vliegtuig richting België gezet. Gisterenavond stond het meisje weer op Belgische bodem.

Maandag vertrok Lise-Marie Deylgat richting Canada. “Ik werk graag met kinderen en via het internet leerde ik een gastgezin in Canada kennen, dat naar een au pair op zoek was. Ze vertelden mij dat ik geen visums nodig had. Volgens hen kon ik gewoon als toerist het land binnen en dat werk doen.”

Wel toeristen-, geen werkvisum

De werkelijkheid was echter anders. Op de luchthaven van Vancouver in Canada werd Lise-Marie door de veiligheid tegengehouden. “Ze vroegen wat ik in Canada kwam doen. Ik vertelde hen dat ik op rondrit was, maar ze geloofden me niet. Ze doorzochten mijn gsm en laptop en vonden dat ik eigenlijk als au pair zou werken.” Wat zonder visum in Canada illegaal is. Ze beschikte wel over een toeristenvisum.

“Ik kreeg onmiddellijk het bevel het land te verlaten. De volgende vlucht was pas de dag daarop. Ik werd gefouilleerd en meegenomen naar een plaatselijke gevangenis.”

“Ik werd door twee agenten, nog steeds geboeid, naar een kleine kamer gebracht. Ik kreeg een oranje gevangenispakje en een rugnummer. Ik mocht één keer naar mijn doodongeruste ouders telefoneren. Ondertussen zat mijn gastgezin nog altijd af te liegen dat ik daar als au pair ging werken. Ik werd vervolgens naar een kleine cel gebracht.”

Geboeid naar de luchthaven

“Al mijn persoonlijke bezittingen moest ik afgeven. Na twaalf uren werd ik opnieuw geboeid naar de luchthaven geëscorteerd. Ik werd wel heel goed behandeld. Ze hadden mij ook naar een hotel kunnen brengen, maar dan bestond – volgens hen – de kans dat ik zou gaan lopen.”

Gisteren landde het 20-jarig meisje weer in België. Wat een groot avontuur moest worden, werd een enorme hel. “Zo zie je maar dat je niet makkelijk mensen kan vertrouwen. Ik ben blij dat ik weer thuis ben, maar het is heel traumatiserend. Ik moet nu eerst en vooral van de jetlag bekomen.” (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier