Roeselaarse kraamklinieken sturen geboorten elektronisch door naar bevoegde diensten

(GF)
Redactie KW

De stad Roeselare is gestart met eBirth. Dankzij dit systeem worden gegevens die in verband staan met de geboorte elektronisch naar de bevoegde diensten doorgestuurd.

In het verleden werden dagelijks kennisgevingen van geboorten door de materniteiten gefaxt naar de dienst Burgerlijke Stand. Daarnaast werden deze kennisgevingen dagelijks origineel opgestuurd. De Federale Overheidsdienst ICT ontwikkelde het programma eBirth om de administratie bij de geboorteaangifte vlotter en eenvoudiger te doen verlopen. Het systeem is milieuvriendelijk want er is geen overdracht meer van papieren formulieren. Ook wordt de kans op fouten tot een minimum herleid.

Toch nog aangifte doen

Zowel de diensten Burgerlijke Stand, de ziekenhuizen, de zorgverleners en de verschillende overheidsdiensten kunnen van dit programma gebruik maken. In samenwerking met de twee Roeselaarse kraamklinieken, van het Stedelijk Ziekenhuis en het H. Hartziekenhuis, startte Stad Roeselare al op 6 juni laatstleden met het elektronisch doorgeven van gegevens bij geboortes.

Sowieso dienen de ouders/moeder nog aangifte van de geboorte te doen bij de burgerlijke stand van de geboorteplaats binnen de wettelijke termijn van 15 dagen. In het geboorteregister worden dan onder andere de naam en voornamen, de gegevens van de vader opgenomen. Ook is de handtekening van de aangever(s) nodig ter bevestiging van de aangifte. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier